cfmoto srbija 2021
CFMOTO CFMOTO u službi prirode – Poseta nacionalnom parku Kopaonik
cfmoto nacionalni park kopaonik

CFMOTO u službi prirode – Poseta nacionalnom parku Kopaonik

5/5 - (2 votes)

Nedavno smo imali priliku da posetimo Nacionalni park Kopaonik, poznat po svojoj neuporedivoj lepoti i bogatstvu prirode. Kopaonik nije samo skijaški raj, već i dom za brojne divlje životinje, uključujući i zaštićeni rezervat za evropske jelene.

Tokom naše posete, bili smo očarani načinom na koji se CFMOTO vozila koriste u svrhe očuvanja i brige o parku. Modeli poput našeg starijeg ATV-a CFORCE 800 i noviji UTV UFORCE 1000 su se pokazali kao nezamenljivi u svakodnevnim zadacima koje obavlja osoblje parka. Njihova svestranost i pouzdanost dolaze do izražaja u raznovrsnim terenima Kopaonika i to po svim godišnjim dobima.

Naša avantura je zabeležena u videu koji smo postavili na YouTube, gde možete videti lepotu Kopaonika i CFMOTO vozila u akciji. Ovaj video ne samo da prikazuje lepotu Nacionalnog parka Kopaonik, već i podiže svest o važnosti očuvanja prirode.

Posebno smo bili impresionirani kako se ova vozila koriste za raznošenje hrane jelenskoj populaciji. Ovo iskustvo koje smo doživeli prilikom posete Nacionalnom parku Kopaonik nije nam samo pružilo priliku da pomognemo u očuvanju zdrave populacije jelena i košuta, već nam je i pružilo jedinstvenu priliku da, zajedno sa zaposlenima u parku, priđemo blizu ovih predivnih životinja. Upotreba UFORCE 1000 vozila za raznošenje hrane bila je ključni deo naše posete, omogućavajući nam da aktivno doprinesemo očuvanju ovih plemenitih životinja.

Prema pisanim podacima evropski jelen je naseljavao prostore Kopaonika. Naime, grof Gregor Minster, čuveni lovni stručnjak i pisac knjige „Der Hirschruf der“, opisao je svoj lov septembra 1873. godine na Kopaoniku, gde je između ostalih lovnih vrsta evidentirao i jelena. Detaljno je opisao doživljaj u lovu gde je odstrelio „neravni deseterac sa ledenjakom i prilično visokim, ali nažalost veoma tankim rogovljem“.

cfmoto jelen kopaonik

Osnovni razlozi zbog kojih je populacija evropskog jelena nestala sa Kopaonika je ugrožen mir i povećani obim krivolova jer se nije mogla uspostaviti adekvatna kontrola, ni zaštita.

U toku 2016. i 2017. godine na južnim obroncima Nacionalnog parka Kopaonik primećeni su tragovi jelenske divljači, a u jesen – zimu 2018. godine je i primećen jelen od strane čuvarske službe nacionalnog parka.

Putovanje kroz prirodu: CFMOTO kao saveznik u očuvanju nacionalnog parka

Kako nam je rekao naš domaćin Predrag Šumarac, direktor Nacionalnog parka Kopaonik, kako se opravkom narušenih ekosistema kroz povećanje brojnog stanja populacija autohtonih vrsta postiže unapređenje biološke raznovrsnosti, JP ,,Nacionalni park Kopaonik“ 2020. vrši reintrodukciju jelenske divljači u ograđeno uzgajalište na površini od 196 hektara.

Osnovni cilj povećanja brojnosti populacija evropskog jelena i divlje svinje je formiranje varijabilnih populacija, njihovo održavanje u granicama kapaciteta sredine i krajnja valorizacija jelenske divljači i divlje svinje kao resursa.

cfmoto nacionalni park kopaonik

Valorizacija jelena i divlje svinje kao prirodnog resursa u smislu socijalno-ekonomskih aspekata ima poseban značaj kroz obogaćivanje turističke i turističko-edukativne ponude u Nacionalnom parku Kopaonik. Jačanje populacije jelenske divljači posredno utiče i na unapređenje stanja šumskog i drugih ekosistema na prostoru Nacionalnog parka. Poznata je uloga jelenske divljači u održanju “dinamičke ravnoteže ekosistema“, koja se ogleda u redukciji pojedinih biljnih vrsta (bršljan, glog, kupina, divlja malina i drugih vrsta koje se javljaju na ispašnim površinama) što je posebno izraženo u zimskom periodu.

cfmoto jelen kopaonik

Prirodni uslovi za gajenje evropskog jelena i divlje svinje na Kopaoniku utiču da bi on mogao biti razvijan kao reprocentar ove divljači.

Poseta Nacionalnom parku Kopaonik je bila ne samo avantura, već i edukativno iskustvo koje nas je podsetilo na važnost harmonije između čoveka i prirode. 

Podelite sa prijateljima

CFMOTO

Kompanija CFMOTO, osnovana 1989. godine, razvija, dizajnira, prodaje najkvalitetnija terenska vozila za sve podloge. CFMOTO bavi se proizvodnjom i isporukom najpouzdanijih i najisplativijih ATV vozilaUTV i SSV vozilamotocikla i skutera, kao i prateće opreme.

KONTAKT INFORMACIJE

Ponedeljak-Petak: 09h-17h Subotom: 10h-15h
Ozrenska 68 11000 Beograd Nehruova 80a, 11070 Novi Beograd
+381 11 311 9 511 +381646480933
info@cfmoto.rs maloprodaja@motooprema.rs