cfmoto srbija 2021
ATV vozila Kako se zaštititi tokom vožnje ATV vozila? Bezbednosni saveti koji će vam značiti
bezbednost tokom vožnje ATV vozila CFMOTO 1

Kako se zaštititi tokom vožnje ATV vozila? Bezbednosni saveti koji će vam značiti

Rate this post

Bezbednost tokom vožnje ATV vozila najvažniji je aspekt upravljanja ovim četvorotočkašima. Stoga je, za kvalitetnu i udobnu vožnju terencima, najvažnije da znate kako da se zaštitite.

Upravljanje ATV vozilom, istraživanje nepoznatih predela i vožnja preko izazovnih terena predstavljaju pravu avanturu za sve adrenalinske zavisnike. Dakle, ako tražite nove načine da se zabavite na putovanju u vlastitoj režiji, onda su moćni i agresivni terenci najboji izbor za vas. Pored zabavnog aspekta, ATV vozila su istovremeno i korisni četvorotočkaši. Naime, oni se mogu upotrebiti i za čišćenje snega, raspršivanje soli i đubriva, za vuču, vezivanje, ali i za mnoge druge stvari.

Kao što već verovatno znate, ATV je skraćenica za All Terrain Vehicle. Ova vozila, sa četiri nepneumatske gume manjeg pritiska, specijalno su dizajnirana za terensku vožnju po tvrdim i teškim podlogama.

Međutim, kao i kod bilo kog drugog vozila, upravljanje ATV vozilom nosi sa sobom odovarajuće bezbednosne rizike. Upravo zato, neophodno je da znate koje radnje treba da preduzmete kako biste se zaštitili tokom vožnje ovih jedinstvenih četvorotočkaša.

Bezbednost tokom vožnje ATV vozila – Koji su rizici nebezbedne vožnje?

Pre nego što vam predočimo sigurne i pouzdane savete za maksimalnu bezbednost tokom vožnje ATV vozila, trebalo bi se upoznati sa rizicima vožnje ovih vozila.

bezbednost tokom vožnje ATV vozila CFMOTO 2

 

Naime, samo u Sjedinjenim Američkim Državama svake godine, usled nepridržavanja bezbednosnih saveta za vožnju ATV-om, pogine između 300 i 400 osoba. Prema statističkim podacima, više 125.000 ljudi je 2003. godine zadobilo teže i lakše povrede zbog nebezbednog rukovanja ovim vozilima. Od toga, trećina svih povređenih bili su tinejdžeri mlađi od 16 godina, dok su tri četvrtine svih povređenih osoba bili muškarci.

Pritom, ne pričamo vam ove statističke podatke kako bismo vas odvratili od vožnje. Naprotiv. Želimo samo da vam ukažemo na učestalost povreda i podignemo svest o rizicima nebezbednog rukovanja ovim vozilima. Treba naglasiti da je velika većina ovih povreda nastala usled greške vozača, a ne zbog fabričke neispravnosti ili nepravilnosti samog vozila.

Obavezno nosite zaštitnu opremu

Najvažnija stvar za bezbedno upravljanje ATV vozilom jeste nošenje sigurnosne, odnosno zaštitne opreme. Nije preterivanje kada vam kažemo da vam zaštitna oprema bukvalno može spasiti život. Verovali ili ne, samo zaštitne kacige mogu smanjiti rizik od fatalnog ishoda nesreće, odnosno udesa povezanog sa vožnjom ATV vozila, za čak 42 odsto.

Prema tome, prilikom upravljanja ovim vozilima, obavezno nosite sledeću zaštitnu opremu:

  1. Kaciga. Kao što već istakli, kaciga vam zaista može sačuvati život, ukoliko do nezgode i dođe. Kacige koje u celosti pokrivaju lice (osim dela za oči) pružaju veći nivo zaštite i sigurnosti. Obavezno pre vožnje proverite da li ste sobro zateglli i pričvrstilli kacigu.
  2. Zaštitne naočare. Ako ne vidite dobro i jasno tokom vožnje, onda i vožnja ne može biti bezbedna. Iz tog razloga, kupovina kvalitetnih zaštitnih naočara od esencijalnog je značaja za sigurno upravljanje ATV-om. Potražite naočare koje su napravljene od tvrdo obloženog polikarbonata, sa prostorom za ventilaciju kako bi se sprečilo zamagljivanje. Bez naočara rizikujete da delovi prljavštine i prašine dospeju do vaših očiju i oštete vaš vid.
  3. Zaštitna odeća i obuća. Tokom vožnje, važno je zaštititi celo telo i kožu, a ne samo glavu. Stoga, prilikom vožnje obavezno nosite zaštitne rukavice, duboke čizme, dugačke pantalone, jaknu i gornji deo trenerke sa dugačkim rukavima.

Za dopunsku zaštitu, uvek možete nabaviti štitnike za kolena, grudi i ramena.

Bezbednost tokom vožnje ATV vozila – Izbegavajte asfaltiranu površinu

Kvadovi i ATV vozila napravljena su namenski za terensku vožnju – po brdovitim, blatnjavim, kamenitim, peskovitim i šljunkovitim podlogama. To je, nazovimo, njihovo prirodno stanište. Drugim rečima, ATV vozila i ostali terenci nisu dizajnirani za vožnju po popločanim i asfaltiranim putevima i površinama.

Štaviše, u većini država zakonom je zabranjeno upravljati ATV-om po kolovozu i javnim putevima. I to je urađeno sa dobrim razlogom. Prema zvaničnim podacima, više od 60 odsto svih nesreća, povezanih sa vožnjom ATV-om, dogodile su se na asfaltiranim putevima.

bezbednost tokom vožnje ATV vozila CFMOTO 3

 

Dakle, veoma je opasno voziti ATV vozilo na asfaltu. Pre svega, ATV gume imaju manji pritisak i kao takve se uspešno prilagođavaju tvrdim i grubim podlogama. S druge strane, to isto znači da one nemaju dovoljnu manevarsku sposobnost i okretnost na asfaltiranim površinama. Dalje, ATV vozila imaju veoma visok centar gravitacije, što im omogućava da lako zaobilaze prepreke u off-road vožnji. Međutim, ista ta osobina ih čini “ranjivim” na asfaltu, zbog manjka stabilnosti i potencijalnog prevrtanja.

Još jedan razlog zbog čega bi trebalo izbegavati upravljanje ATV vozilom asflatom sastoji se u tome što većina ovih vozila ne ispunjava zakonom propisane uslove koje se tiču osvetljenja na putu. Njihove relativno male dimenzije rezultiraju i slabijom vidljivošću za druge učesnike u saobraćaju.

Proverite svoje ATV vozilo pre nego što sednete na njega

Bezbednost tokom vožnje ATV vozila podrazumeva i preduzimanje određenih radnji čak i pre nego što sednete za ovaj četvrotokočaš. Pritom, ovo pravilo važi ne samo za ATV, već i za svako drugo vozilo. Redovnom proverom ATV vozila smanjujete, odnosno eliminišete rizik od eventualnih nepravilnosti tokom vožnje. Prema tome, obavezno pregledajte:

  • Gorivo. Ukoliko se gorivo duži vremenski period nalazilo u ATV-u, najbolje bi bilo da ispraznite rezervoar i napunite ga novim gorivom. Staro gorivo može uzrokovati lošiji rad motora, pa ga eventualno može i pokvariti.
  • Gume. Obavezno obratite pažnju na znake istrošenosti guma. Proverite ima li rascepa, pukotina, bušnih delova i naravno, proverite njihov pritisak.
  • Kočnice. Bez ikakve sumnje treba proveriti ispravnost kočionog sistema. Obratite pažnju na nivo tečnosti za kočnice i dopunite ukoliko je potrebno. Ispraznite ovu tečnost i dosipajte novu ako duže vreme niste vozili ATV.
  • Ulje. Porverite ima li znakova curenja ulja.
  • Lančanik. Sasvim je sigurno da morate da proverite da li je lančanik podmazan, kao i da nije isuviše istegnut.
  • Akumulator. Ne zaboravimo značaj akumulatora za ispravno funkcionisanje ATV-a.
  • Steznik na upravljaču. Ovi steznici, odnosno rukohvati, od vitalnog su značaja za pravilno rukovanje ručnim upravljačem. Ako je on istrošen, obavezno nabavite novi.

Izaberite ATV odgovarajuće veličine

Više od 97 odsto svih ATV nesreća, u kojima su učestvovala deca mlađa od 16 godina, posledica su toga što su deca vozila ATV-ove koji su bili veliki za njih. Drugim rečima, bezbednost tokom vožnje ATV vozila podrazumeva i upravljanje četvorotkočkašem odgovarajućih dimenzija.

bezbednost tokom vožnje ATV vozila CFMOTO 4

 

U tom smislu, značajno se može smanjiti rizik od bilo kakvih nezgoda, time što će mlađi naraštaji voziti dečija ATV vozila, isključivo prilagođena njihovom uzrastu. Ova ATV vozila su manje veličine i snage, zbog čega se sprečava mogućnost vožnje u velikoj brzini. Ukoliko želite da kupite ATV za svog mališana, dva puta proverite da je u pitanju četvorotkočaš dizajniran za decu, a ne za odrasle.

Ako imate želju da častite sebe sigurnim i pouzdanim terencem, koji vas nikada neće izneveriti, onda je prodavnica CFMOTO jedini pravi izbor za vas.

Pored najšire ponude vrhunskih ATV vozila, kod nas možete pronaći i najsavremenija UTV vozila, SSV vozila, kao i nezaustavljive motocikle i skutere. Kako biste bili primećeni, ali i bezbedni na svakom koraku, nudimo vam i najkvalitetniju opremu za navedena vozila.

Cilj CFMOTO kompanije je da vam ponudimo vrhunski kvalitet naših proizvoda po najpristupačnijim cenama. Kontaktirajte sa nama odmah i nabavite vozilo koje će vas učiniti nepobedivim na svakom terenu.

I, zapamtite. Jedino bezbedna vožnja može da bude avantura za pamćenje.

Podelite sa prijateljima

Post a Comment

CFMOTO

Kompanija CFMOTO, osnovana 1989. godine, razvija, dizajnira, prodaje najkvalitetnija terenska vozila za sve podloge. CFMOTO bavi se proizvodnjom i isporukom najpouzdanijih i najisplativijih ATV vozilaUTV i SSV vozilamotocikla i skutera, kao i prateće opreme.

KONTAKT INFORMACIJE

Ponedeljak-Petak: 09h-17h Subotom: 10h-15h
Ozrenska 68 11000 Beograd Nehruova 80a, 11070 Novi Beograd
+381 11 311 9 511 +381646480933
info@cfmoto.rs maloprodaja@motooprema.rs