cfmoto srbija 2021
ATV vozila CFMOTO ATV vožnja Delibatska peščara – Zagajička brda
atv voznja srbija cfmoto delibatska pescara

CFMOTO ATV vožnja Delibatska peščara – Zagajička brda

Rate this post

Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i ostale zemlje u regionu prepune su predela i terena koji su idelani za kada je u pitanju ATV vožnja. U 2021 godini pokušaćemo da Vam u našim blogovima približimo mesta i terene koji su odlični za ATV vožnju. Kako se završava zima i dolazi nam dugo čekano proleće, vozači ATV vozila već prave planove za celu sezonu kada i koje terene obići.

Tokom zimskog perioda kada je vožnja kvadova u pitanju, ne pravimo daleke rute što zbog hladnoće što zbog kratkog dana, tako da se i vozila i vozači trebaju pripremiti za lepo vreme i aktivne duže vožnje.

Promenite ulje u vozilu, proverite spone i osovine, pritisak u gumama a naročito obratite pažnju na kočnice. Najbolje je da svoje ATV vozilo odvezete u ovlašćeni servis kako bi prošlo detaljnu proveru i izvršila se zamena ulja i filtera. CFMOTO je ovlašćeni distributer i serviser CFMOTO ATV vozila

Što se vas tiče podsetite se bezbednosnih pravila kada je u pitanju ATV vožnja, trikova i saveta iskusnijih vozača. Proverite opremu, naročito ako ste nabacili koji kilogram tokom zime jer žuljanje kacige, rukavica ili pantalona može od vožnje pretvoriti pakao.

 

Delibatska peščara – Idealna lokacija za ATV početnike ili one koji žele laganu prvu vožnju

 

U jugoistočnom delu panonske nizije, u Banatu, nalazi se najveća evropska kontinentalna peščara koja obuhvata blizu 35.000 hektara površine. Ova brojka vam govori da Delibatsku preščaru nikako ne možete iz jednog puta obići svojim kvadom već je to destinacija koju treba nekoliko puta posetiti.

Delibatska peščara nalazi se oko 50 km od Pančeva i Bele Crkve, 65 km od Beograda, 75 km od Vršca, 120 km od Zrenjanina i 150 km od Novog Sada. Elipsastog je oblika i orijentisana je u pravcu jugoistok-severozapad. Umereno kontinentalna klima, odsustvo površinskih vodotokova i peščana zemljišta uslovila su osobene životne zajednice, koje su izdvojene u posebnu biljno-geografsku oblast Deliblaticum.

Tokom vožnje ATV vozila na obodima Delibatske peščare imaćete priliku da prođete kroz razne salaše i sela koje i danas čuvaju atmosferu minulih vremena i upotpunjuju sliku ovog živopisnog predela.

 

atv vožnja delibatska peščara cf moto

Foto: CFMOTO

Mi smo se odlučili za polazak iz Banatskog Novog Sela a zatim seoskim putevima između njiva do Delibatske peščare. Naša mala ekspedicija imala je tri voila jedno CFMOTO CFORCE850 EXC ESP, i dva CFORCE550 vozila.

Tokom vožnje do Delibatske peščare posebnu pažnju treba da obratite na vožnju u paru jer onaj koji bude na čelu svojim ATV vozilom podizaće ogromni oblak prašine koji će onemogućiti dobru preglednost kolegi iza. Ovi atarski putevi nisu ni malo bezazleni jer često ima velikih udubljenja i rupa nastalih od traktora, koji mogu destabilizovati vozilo ukoliko naiđe na njih većom brzinom.

 

atv vožnja delibatska peščara cf moto

Foto: CFMOTO

Takođe imaćete priliku da prođete odmah ispod ogromnih vetroturbina koje su u sastavu Čibuk 1 vetro parka. Čibuk 1 se rasprostire na deset kilometara na jug i deset kilometara na sever, između sela Vladimirovac, Dolovo i Mramorak gde je rasprostreno 57 vetroturbina ukupne snage 142,5 MW.

 

ATV vožnja po pesku – poseban osećaj koji morate probati

 

Već na samom prilazu Delibatskoj peščari, točkovi ATV vozila počinju da osećajau pesak ispod sebe. ATV vožnja vozila po pesku je neponovljiv osećaj. Pravac, brzina ali i nestabilnost usled dejstva peska daju poseban draž vožnji.

Delibatska peščara je prepuna pravaca na kojima možete razviti i maksimalnu brzinu svog kvada ali vam to nikako ne preporučujemo jer je pesak opasan saveznik. Kada dođete na peskoviti teren obavezno uključite pogon 4×4 jer staze su uske, sa drvoredima pored njih. Ukoliko vas pesak zanese vrlo lako možete oštetiti vaše vozilo ili još gore povrediti sebe.

Delibatska peščara je poznata po uzdignutim delovima koji su za vozače ATV vozila prava poslastica. Manji i veći bregovi prošarani peščanim dinama, udubljenje koja vas prosto mame da probate svoje vozačke sposobnosti kao i predeli koji ostavljaju bez daha su garant da ćete se na ovu lokaciju varaćati nekoliko puta.

atv voznja srbija cfmoto delibatska pescara

Tereni za ATV vožnju oko Delibatske peščare su većinom dinski i  blago zatalasani sa manjim ili većim usponima i nagibima i zahtevaju različite nivoe iskustva ATV vožnje.

Na jugoistočnom delu je Niska peščara, bliže Dunavu dok je na severoistočnom delu smeštena Visoka peščara, na kojoj su i danas mestimično očuvani otvoreni peskovi. Još pre jednog veka ovde su postojale morfološke tvorevine žutih peskova – dine kakve se danas vide u pustinjskim predelima (Butorac i sar., 2002). Peščana podloga se ne završava na severozapadnoj granici Specijalnog rezervata prirode već se proteže prema severozapadu još oko 30 km do sela Padine i Samoša dok se Banatska peščara pruža od Dunava na jugoistoku do naselja Kovačice i Samoša na severozapadu pokrivajući površinu od oko 600 km2.

ATV vožnja kvad delibatska pescara

Foto: CFMOTO

Naša CFMOTO vozila su se na ovim terenima pokazala kao neprikosnoveni igrači. Snaga i masa vozila su nam dozvoljavali da se „igramo“ i na najzahtevnijim terenima. Moćni CFORCE 850XC ESP je sa lakoćom savladao sve zadatke koji su ispred njega posatvljeni i kao da se svaki put naljutio na nas kada smo se zaustavili da se odmorimo. Snažna konfiguracija motora, zajedno sa bogatom opremom i izvanrednim performansama ovog ATV vozila, učiniće vašu vožnju doživljajem za pamćenje. Gasni amortizeri su se na delovima puta koji su bili prepuni rupa pokazali kao izuzetan saveznik vozaču ali i vozilu jer su primili na sebe sve udare i vibracije. CFORCE 85XC ESP je model koji će vam pružiti zadovoljstvo vožnje ali i sigurnost jer znate da njegove moćne karakteristike i vrhunska standardna oprema pružaju vetar u leđa u svim situacijama. Suvozač se uveče zahvaljivao fabrici na dvodelnom sedištu, naslonu i rukohvatu koji su mu vožnju učinili maksimalno udobnom.

Na ovim peskovitim terenima CFORCE550 je pokazao zašto je i dalje u svojoj klasi jedan od najtraženijih polovnih modela. Jedva čekamo da ove sezone na Delibatskoj peščari probamo i novi CFORCE 625 TOURING koji je napravio buru u ATV svetu početkom 2021. godina.  Tokom ove ATV vožnje CFORCE500 sa agregatom od 495 cm3 i snagom od čak 37.6 KS pružio je maksimalno uživanje i vožnji koja će nam ostati u pamćenju. Superiorni 4×4 pogon je sa lakoćom savladao i peskovite nagibe gde bi i mnoge moćnije mašine razmislile pre nego krenu u osvajanje vrha.

ATV vožnja kvad delibatska pescara

Foto: CFMOTO

Takom prelaska peko travnatih ravnica po Delibatskoj pešari obratite pažnju na mnoge peskovite rupe koje je visoka ravničarska trava dobro sakrila. One se pojavljuju iznenada jer očaravajući predeli vas prosto mame da skrenet pogled tokom vožnje na njih. Koliko god da ovi tereni izgledaju lagani za vožnju oni to nikako nisu. Vrebaju mnoge zamke koje mogu biti opasne po neiskusne vozače.

Tehniku vožnje morate prilagoditi uslovima jer dešava se da put koji je dobro utaban odjednom pređe u peskovit sa izuetno mekim tlom. U tom slučaju ako vozite brzo i u L modu može doći do pucanja kaiša. Zato vam preporučujemo da tokom vožnje po pesku, koliko god teren bio prav i mamio vas na „gas“ jednostavno prilagodite svoju brzinu, uživate u predelima i lepotama koje vam ATV vožnja pruža.

 

ATV vožnja kvad delibatska pescara

Foto: CFMOTO

Zagajička brda – Predeo koji podeća na Novi Zeland

Zagajička brda su neočekivan predeo na severoistočnom obodu Deliblatske peščare. Kada smo svojim CFMOTO vozilima došli na ovaj deo Delibatske peščare osetili smo kao da smo u okrugu malih Hobita iz filma Gospodar prstenova.

Ovaj predeo nas je posebno iznenadio jer je u pitanju nestvaran mikroprostor koji poput pustog ostrva izranja iz okeana monotone ravnice, a koga je nemoguće spaziti i primetiti, dok mu se sasvim ne približite. Kada smo ugledali Zagajička brda ugasili smo naša ATV vozila i ostali zatečeni tom lepotom.

Loptasti zeleni bregovi dopadljivog izgleda su drevne peščane dine, delom šumovite a delom prekrivene stepskom vegetacijom, jedinstveni relikt pra-pejzaža Panonske nizije pre nego što su istu progutale oranice.

ATV vožnja kvad zagajicka brda

Foto: CFMOTO

Slike ovog predele nikako ne mogu dočarati tu lepotu ali i nagibe koji očekuju ATV vozače. Na ovom terenu ima deo za sve vozače od početnika pa do onih koji vole ekstremnu vožnju. Najveći nagib je savladao upravo CFORCE550 koji se sa lakoćom popeo da samog uzvišenja i zadao nama zadatak da krenemo za njim. Treba voditi računa jer tokom uspona treba uvek imati na umu da je ispod vas pesak, koji nikako nije saveznik ATV vozačima.

ATV vožnja kvad delibatska pescara

Foto: CFMOTO

Zagajička brda su oivičena kolskim putevima čija prohodnost veoma varira tokom godine usled atmosferskih i drugih uticaja. Mi smo bili na tom delu posle kiše tako da su pojedini putevi bili potpuno pod blatom izbrazdani dubokim tragovima od traktora. CFMOTO ima dobro poznat prenos i pogon 4×4 tako da smo u H modu vožnje sa lakoćom savladali izuzetno blatnjave terene na koje smo naišli. Neki su nam se toliko dopali da smo se kao deca iznova i iznova vraćali da prođemo kroz njih.

ATV vožnja kvad zagajicka brda

Celodnevna vožnja po Delibatskoj peščari iziskuje napor kako za vozača tako i za vozilo. Pravili smo pauze tokom kojih smo gledali navigaciju i odlučivali o sledećim koracima. Tokom pauze proveravali sno naša CFMOTO vozila, osvežili se napitcima koje smo poneli a telefone i navigaciju dopunili preko 12V USB utičnice koje su standardna oprema na ATV CFMOTO vozilima.

Za sigurnu ATV vožnju tokom koje znate da vas vaše vozilo neće ostaviti na cedilu i da će proći sa vama sve terene tu je i električno vitlo ali i moćna LED svetla koja će vam pokazati put kao na dlanu po mraku. Zapamtite da koliko god planirate ATV vožnja vam uvek donosi uzbuđenja ali i iznenađenja tako da su dobra svetla na AtV vozilu od izuzetnog značaja.

ATV VOZNJA SRBIJA KVAD

Foto: CFMOTO

Nas je već uhvatio mrak kada smo se vratili u Banatsko Novo Selo i naše ljubimce popeli na auto prikolicu. Vama preporučijemo da obavezno posetite ove predele jer ćete sigurno imati dan koji će vam ostati u prelepom sećanju. Za one koji se još nisu dolučili za kupovinu ATV vozila preporučujemo da pogledaju našu ponudu i da izaberu vozilo po svojim potrebama ali i stilu vožnje.

Pronađite CFMOTO ATV vozilo po svojoj meri i uživajte u avanturi

CFMOTO, kao kompanija koja se duže od 30 godina bavi proizvodnjom najkvalitetnijih ATV vozila, nudi vam četvorotočkaše zahvaljujući kojima ćete osvajati i najnepristupačnije predele Srbije i regiona.

CFORCE 1000XC EPS – Terenac kreiran za najuzbudljiviju avanturu! Perfektan spoj performansi, funkcionalnosti i estetike.

CFORCE 850XC EPS – Idete u istraživanje prirode? Agresivne linije ovog četvorotočkaša učiniće vas neustrašivim!

CFORCE 625 TOURING – Kombinacija snage i veličine ovog terenca impresioniraće i najprobirljvije vozače!

CFORCE 450L – Za njega prepreke ne postoje! Primeren je za iskusne, ali i manje iskusne adrenalinske zavisnike.

CFMOTO – Više nego što očekujete.

Podelite sa prijateljima

CFMOTO

Kompanija CFMOTO, osnovana 1989. godine, razvija, dizajnira, prodaje najkvalitetnija terenska vozila za sve podloge. CFMOTO bavi se proizvodnjom i isporukom najpouzdanijih i najisplativijih ATV vozilaUTV i SSV vozilamotocikla i skutera, kao i prateće opreme.

KONTAKT INFORMACIJE

Ponedeljak-Petak: 09h-17h Subotom: 10h-15h
Ozrenska 68 11000 Beograd Nehruova 80a, 11070 Novi Beograd
+381 11 311 9 511 +381646480933
info@cfmoto.rs maloprodaja@motooprema.rs