cfmoto srbija 2021
Oprema Bezbednost na prvom mestu – Obavezna zaštitna ATV oprema za vozače!
zaštitna ATV oprema za vozače CFMOTO 1

Bezbednost na prvom mestu – Obavezna zaštitna ATV oprema za vozače!

Rate this post

Zaštitna ATV oprema za vozače predstavlja neophodnost prilikom vožnje ovih agresivnih četvorotočkaša. Ova oprema, kao što joj i sam naziv kaže, omogućava maksimalnu zaštitu i bezbednost tokom vožnje ATV vozila. Uvek treba imati u vidu da je jedino bezbedna vožnja kvalitetna vožnja.

Dakle, pre nego što svom ATV-u, odnosno kvadu dodate gas, moraćete prethodno ozbiljno da se pripremite za svoju off road avanturu na izazovnim terenima! Ta priprema podrazumeva nošenje odgovarajuće opreme kako biste zaštitili sebe od potencijalnih nezgoda i povreda.

Pravilno odabrana zaštitna oprema ne samo da vas čini sigurnijim za vreme vožnje, već će vaše sate provedene u vožnji učiniti ugodnim i nezaboravnim.

Zato vam u ovom blogu predstavljamo esencijalnu zaštitnu opremu za sve vozače ATV vozila. I naviknite se da je nosite pri svakoj vožnji, bez obzira na (ne)zahtevnost podloge. Bez trunke preterivanja ili usiljenih klišea – zaštitna ATV oprema za vozače vam bukvalno može spasiti život.

Zaštitna ATV oprema za vozače – Kaciga koja život znači! 

Kaciga je, bez ikakve sumnje, najvažniji deo zaštitne ATV opreme za vozače. Ako postoji nešto što prvo treba da stavite na sebe pre vožnje kvada i poslednje što treba da skinete nakon vožnje ovog četvorotočkaša, to je definitivno kaciga.

Da bi kaciga zaštitila vašu glavu, lice i lobanju od potencijalnih rizika i povreda, ona mora da ispunjava određene sigurnosne standarde. Kada nosite kacigu, ona bi trebalo sve vreme da stoji uspavno i da lepo ulegne na glavu, bez mogućnosti njenog okretanja i rotiranja tokom vožnje.

To možete da proverite tako što ćete pokušati da stavite palac između kacige i svog čela. Sa vrhunski bezbednom kacigom to nije moguće učiniti. Ukoliko palac možete da stavite u ovu poziciju, onda potražite kacigu manjih dimenzija.

zaštitna ATV oprema za vozače CFMOTO 2

Kaiš za kacigu, koji stavljate preko brade, nikako ne sme da pravi pritisak na vaš vrat, jer bi to onemogućilo da jednostavno skinete kacigu sa glave. S druge strane, kaciga ne bi trebalo da mrda levo-desno, dok vi pomerate glavu. Važno je istaći da kaciga ni na koji način ne sme da ometa vašu preglednost na terenu. Kaciga treba da vam omogući da imate 100 odsto perfirenog vida tokom vožnje.

Pre kupovine kacige za ATV vozila, bilo dobro i poželjno da je testirate i nosite nekoliko minuta. Na taj način možete se uveriti da li ona poseduje ili ne određe tačke i delove koji vas mogu iritrati i, na taj način, smanjiti vašu zabavu dok ste na stazi.

Obavezna zaštitna odeća i rukavice

Kada je u pitanju zaštitna ATV oprema za vozače, od vitalne važnosti jeste nošenje zaštitne pamučne ili sintetičke jakne. Njen zaštitni karakter se naročito ogleda u vremenski nepovoljnim situacijama (kiša, sneg…). Uz zaštitnu jaknu, važno je da nabaviti i zaštitnik za laktove.

Obavezno ispod jakne nosite trenerku dugačkih rukava i pantalone koji će zaštititi vašu kožu od posekotina i ogrebotina u slučaju pada. Svi ljubitelji ATV avanture veoma dobro znaju da se prilikom vožnje ovih terenskih vozila susreću sa raznim objektima (sitni kamenčići, pesak, prašina, prljavština, trnje i slično). Zaštitna odeća osigurava da ove, naizgled, nebitne stvari ne prodru i uđu u vašu kožu. Ujedno, zaštitna odeća vas štiti od neželjenog UV zračenja tokom vožnje leti.

Rukavice su takođe ključni element zaštitne ATV opreme za vozače. Naime, kvalitetne rukavice štite vaše ruke, odnosno šake od letećeg šljunka i kamenja. Ujedno, ove rukavice pružaju zaštitu vašim šakama od grmlja i grana kada vozite ATV vozilo pored drveća i stabala. A verujte – to se često dešava.

Konstantno prianjanje i stiskanje ručki (rukohvata) od ATV-a može napraviti bolne plikove i žuljeve na vašim šakama. Na svu sreću, dobar par zaštitnih rukavica će to svakako sprečiti. Takođe, zaštitne rukavice apsorbuju vibracije koje se prenose putem rukohvata i na taj način čine vašu vožnju mnogo udobnijom.

Zaštitna ATV oprema za vozače – Ne polazite na put bez naočara

Uz kacigu, zaštitne naočare gotovo sigurno predstavljaju najneophodniji deo bezbednosne opreme za ATV vozače. Zaštitne naočare imaju mnogo više koristi nego što možete da zamislite.

Dok vozite svoje ATV vozilo, velikom brzinom ispred vaših očiju proleću razni sićušni, ali i krupniji predmeti. Zaštitne ATV naočare uspešno štite vaše oči i lice, odbijajući ove stvari. Ujedno, ove naočare pružaju efikasnu zaštitu vašim očima od znoja, peska, prljavštine, blata, grana, komadića šljunka i sitnih insekata. Na taj način, one vam omogućavaju da se fokusirate na put i stazu ispred sebe.

zaštitna ATV oprema za vozače CFMOTO 3

Treba istaći da kvalitetne zaštitne naočare sprečavaju zamagljivanje tokom vožnje, omogućujući idealnu preglednost. Velika većina kaciga pruža dovonjo unutrašnjeg prostora za sve vrste zaštitnih ATV naočara. Zato je najbitnije da odabererte naočare koje imaju sve navedene zaštitne funkcije.

Važan deo ove opreme je i zaštitna obuća 

Zaštitna ATV oprema za vozače podrazumeva i odgovarajuću zaštitnu obuću. Naime, čizme za ATV vozila su neretko zapostavljen i zanemaren deo zaštitne opreme, ali imaju veliku bezbednosnu i sigurnosnu ulogu. Upravo zato, kada su zaštitne ATV čizme u pitanju, veliki broj vozača pravi krucijalnu grešku.

Mnogi misle da je dovoljno obući obične patike, koje svakodnevno upotrebljavaju, i da mogu poći putem nezaboravne vožnje. Međutim, to nije i ne treba da bude slučaj.

ATV vozači prilično mnogo koriste svoje noge i stopala kako bi kotrolisano rasporedili svoju težinu tokom skretanja u krivinama ili, pak, prilikom skokova. Iz tog razloga, neophodno je imati par zaštitnih čizmi koje pružaju adekvatnu potporu i zaštitu vašim stopalima i zglobovima. Takođe, one treba da budu izrađene od materijala koji će sprečiti opekotine od motora i izduvnih gasova.

Postavlja se pitanje – da li je bolje u ovim slučajeva nositi motokros čizme ili čizme specijalno dizajnirane za kvadove? U čemu se sastoji njihova razlika?

Naime, motokros čizme, generalno govoreći, imaju manje krampona na đonovima, budući da motociklisti često izbacuju noge i stopala, spuštajući ih na stazu, kako bi lakše balansirali u krivinama. S druge strane, kvad čizme su robusnije i poseduju više krampona na đonovima, jer ATV vozači više dolaze u susret sa neravnim i teškim podlogama, nego sa ravnim asfaltom. Kvad čizme su, dakle, posebno dizajnirane na taj način, jer time omogućavaju veću bezbednost prilikom vožnje.

Zaštitnici za grudi i vrat 

Nošenje zaštitnika za grudi je obavezno tokom vožnje ATV-a na teškim stazama i površinama, pri velikim brzinama. Postoji veliki broj zaštitnika za grudi koji su dizajnirani na najraznovrsnije načine. Takođe, ovi zaštitnici poseduju čitavu paletu boja i, po želji, možete ih nositi ispod ili iznad zaštitne jakne.

Kvalitetni zaštitnici za grudi dolaze zajedno sa jastučićima za ramena, laktove i zadnjim jastučićma za leđa, tako da pružaju efikasnu zaštitu celog gornjeg dela tela. Zaštitnici za grudi sa većim stepenom zaštite imaju kaiševe koji se direktno vezuju za plastični deo ove opreme.

zaštitna ATV oprema za vozače CFMOTO 4

Pitanje svih pitanja jeste – da li treba nositi i zaštitnik za vrat? Mnogi ATV vozači prave grešku misleći da je za zaštitu glave i vratnog pojasa dovoljno nositi samo kacigu. Ali, to nije tačno. Kaciga je, kako smo naveli, svakako neophodna. Međutim, zaštitnik za vrat efektno apsorbuje i raspoređuje svu silu od udara prikom vožnje, sprečavajući hiperfleksiju i hiperekstenziju vrata.

Zaštitnici za vrat su dizajnirani na taj način da kontrolisano usporavaju pokrete glave. Upravo tako štite vaš vrat od preteranog savijanja, do kojeg može doći pod uticajem direktne sile prilikom pojedinih udara.

CFMOTO – Najkvalitetnija zaštitna oprema za ATV vozila na jednom mestu

Uz svu navedenu zaštitnu opremu moći ćete da vozite sigurno i udobno velikim brzinama, i to bez sigurnosnog pojasa! Ako želite da nabavite najkvalitetniju zaštinu ATV opremu, onda je prodavnica CFMOTO pravo rešenje za vas.

Sva zaštitna oprema u našoj bogatoj ponudi napravljena je po najsavremenijim ATV standardima, pružajući vam maksimalnu bezbednost i sigurnost tokom vožnje. Sa više od 30 godina iskustva, CFMOTO je uvek posvećen kreiranju optimalne korisničke vrednosti za svaki deo zaštitne ATV opreme.

Naravno, nudimo vam i najmodernija terenska vozila koja poseduju savršen balans između snage, veličine, estetike i performansi. Kod nas možete pronaći samo vrhunska ATV vozila, UTV vozila, SSV vozila, kao i odgovarajuću opremu za ove četvorotočkaše.

Uz to, nudimo vam i jedinstvene motocikle i skutere koji predstavljaju idealan spoj urbanog gradskog duha i sportskih karakteristika.

CFMOTO je vaš siguran partner na svakoj podlozi. Uz vas smo i na najtežim terenima.

Podelite sa prijateljima

Post a Comment

CFMOTO

Kompanija CFMOTO, osnovana 1989. godine, razvija, dizajnira, prodaje najkvalitetnija terenska vozila za sve podloge. CFMOTO bavi se proizvodnjom i isporukom najpouzdanijih i najisplativijih ATV vozilaUTV i SSV vozilamotocikla i skutera, kao i prateće opreme.

KONTAKT INFORMACIJE

Ponedeljak-Petak: 09h-17h Subotom: 10h-15h
Ozrenska 68 11000 Beograd Nehruova 80a, 11070 Novi Beograd
+381 11 311 9 511 +381646480933
info@cfmoto.rs maloprodaja@motooprema.rs