cfmoto srbija 2021
Terenska vozila Koje su razlike između ATV i UTV vozila?
razlike između ATV i UTV vozila CFMOTO 1

Koje su razlike između ATV i UTV vozila?

5/5 - (1 vote)

Razlike između ATV i UTV vozila su, zapravo, mnogostruke. Odmah ćemo vam dati odgovor koji možda želite da čujete – ne postoji bolji ili lošiji tip terenca. I ATV i UTV vozila imaju svojih prednosti i pogodnosti. Jedino od vaših preferencija, stila i ukusa zavisi kojim ćete četvorotočkašem upravljati.

Možda se na prvi pogled razlika između ATV i UTV vozila ogleda u samo tom prvom slovu. Međutim, istina je mnogo drugačija. Suštinski posmatrano, ATV i UTV vozila imaju drugačije funkcije, namenu i specifikacije. U tom smislu, obe kategorije terenskih vozila imaju svojih benefita, upravljačkih kapaciteta i sposobnosti da se kreću po najzahtevnijim terenima. Međutim, i te osobine se međusobno razlikuju.

Verovatno će osobi, koja prvi put ulazi u svet Powersport industrije, biti konfuzno da napravi razliku između ova dva tipa četvorotočkaša. Zato vam u ovom blogu predstavljamo ključne i osnovne razlike između dve vrste neprikosnovenih terenaca.

I, zapamtite. ATV i UTV jesu „rođaci“ sa istim „genima za terensku vožnju“, ali nikako nisu „blizanci“.

Razlike između ATV i UTV vozila – Šta je ATV?

Često se kao sinonim za ATV vozila koristi izraz kvad vozilo. Skraćenica ATV označava All Terrain Vehicle (u doslovnom prevodu – vozilo za sve terene). Kao „agresivno“ prevozno sredstvo koje sa lakoćom prelazi preko grubih terena, ATV se uglavnom koristi za rekreaciju.

U pitanju je off-road vozilo sa sedlom, kao načinom sedenja (slično kao kod motora ili bicikala), ručkama ili rukohvatima i sposobnošću da se izbori sa najtežim podlogama. Iako postoje različite modifikacije i varijacije ATV vozila, u svojoj osnovi sva ATV vozila dele ova tri glavna svojstva.

Karakteristike ATV terenaca

Većina ATV vozila ima četiri točka, ali u pojedinim slučajevima mogu imati i tri. Gume kod ATV-a imaju manji pritisak u odnosu na standardna putnička vozila, pa i u odnosu na UTV vozila. ATV terenci su, dimenziono posmatrano, manja vozila u odnosu na UTV.

razlike između ATV i UTV vozila CFMOTO 2

Vozač ATV-om upravlja pomoću rukohvata (ručki ili guvernale, kao kod motocikala). Sedište je u obliku sedla i u najvećem broju slučajeva ATV vozila imaju prostora samo za jednog vozača. Ne postoji univerzalno „jedno za sve“ ATV vozilo, već je veličina prilagođena uzrastu vozača. Stoga i ne čudi da postoje kvadovi za decu.

Kada po instrukcijama, ispravno,i bezbedno upravljate ATV-om, ovaj tip vozila vam nudi sigurnu i ugodnu vožnju po različitim površinama. Pritiskom palca na odgovarajuće dugme, reguliše se gas i ubrzanje kod većine ATV vozila. Kod pojedinih ATV vozila, gas se može dodavati okretanjem ručke. Međutim, zbog prirode ovog terenskog vozila i načina njegovog upravljanja, to može biti veoma opasno, jer bi u tom slučaju kontrola ATV-om bila znatno otežana.

Za kočenje se može koristiti ručna kočnica ili nožna papučica, u zavisnosti od tipa ATV-a. Takođe, ova vozila su otvorenog tipa, ne poseduju kabine ili krovove, zbog čega je nošenje zaštitne opreme obavezno. Finansijski posmatrano, ATV-ovi su povoljnija opcija od UTV vozila.

Razlike između ATV i UTV vozila – Šta je UTV?

Vrhunska i svestrana UTV vozila (Utility Terrain Vehicle) dizajnirana su na taj način da se više koriste za rad, nego za rekreaciju. Ova terenska vozila su velika, snažna, moćna i poseduju mogućnosti da „smeste“ više putnika tokom vožnje. Zato i ne čudi što se ova vozila često nazivaju i SSV vozila (Side by Side Vehicle).

Takođe, UTV vozila imaju i mnogo prostora za odlaganje i pakovanje stvari i opreme. U velikom broju slučajeva ova vozila se koriste za izvlačenje opreme ili drugih potrepština na onim lokacijama gde je to praktično nemoguće učiniti kamionom. Mogu se koristiti u poljopriovredne svrhe, zbog raspršivanja đubriva, ali i u sportskoj industriji zbog potrebe za prevozom sportske opreme. Višestruka namena im omogućava i čišćenje snega po potrebi.

Karakteristike UTV terenskih vozila

Poput ATV vozila i standardnih automobila, i UTV vozila imaju četiri točka. Međutim za pojedine specijalizovane namene, moguće je da UTV terenci imaju i više točkova. Kada su u pitanju razlike između ATV i UTV vozila, jedna od glavnih se odnosi na način upravljanja. Naime, UTV vozila imaju klasičan volan, kao kod standardizovanih drumskih prevoznih sredstava.

razlike između ATV i UTV vozila CFMOTO 3

U najvećem broju slučajeva u UTV vozilo može stati 2-4 putnika koji, tokom vožnje, sede jedan do drugog. Sedišta kod UTV vozila nisu u obliku sedla, kao kod ATV-a, već baš u obliku klasičnog sedišta, kao kod automobila ili kamiona. UTV vozila jesu moćnija i brža u poređenju sa ATV-ovima, ali ne i toliko brza. Naime, UTV vozila mogu razviti brzinu od 40 do 80 kilometara na čas.

Sećate se ručnog kočenja i davanja gasa kod ATV-ova? Kod UTV vozila kočenje i ubrzanje kontroliše vozač nožnim papučicama. UTV imaju više sigurnosnih elemenata od ATV-ova, s obzirom na to da kod njih već postoje sigurnosni pojasevi. Takođe, poseduju mogućnost dodavanja vetrobranskih stakala, odbojnika i krovova. Nije neobično da UTV ima i svoju kabinu.

UTV-ovi imaju dosta prostora za skladištenje. Prilagodljivost i svestranost UTV terenaca znači i njihovu relativno višu cenu u  odnosu na ATV-ove.

Gde nabaviti najpouzdanija ATV i UTV vozila? 

Kao što možemo da vidimo, razlike između ATV i UTV vozila nisu malobrojne i važno je uzeti ih u obzir prilikom odabira adekvatnog terenca. Odredite namenu i budžet i vaša vožnja može da počne!

Stoga, ako želite da nabavite maksimalno pouzdano i kvalitetno ATV ili UTV vozilo, po svom ukusu i stilu, onda je CFMOTO rešenje za vas. Naša kompanija predstavlja svetskog lidera u proizvodnji, prodaji i distribuciji najisplativijih ATV i UTV vozila, kao i prateće opreme.

razlike između ATV i UTV vozila CFMOTO 4

Sa više od 30 godina profesionalnog iskustva na tržištu terenskih vozila, kompanija CFMOTO je posvećena izgradnji vrhunskog kvaliteta svih naših vozila koje želimo da ponudimo što većem broju korisnika širom planete. Koristeći najsavremenije resurse u oblasti dizajniranja i projektovanja vozila, uspeli smo da postanemo najprepoznatljiviji brend na najvećim svetskim i evropskim tržištima.

Pored vrhunskih četvorotočkaša sa optimalnim performansama prilagođenim najzahtevnijim terenima, nudimo vam i najveći izbor motocikala i skutera. Budite slobodni da nas pozovete u bilo koje doba, a mi ćemo vas detaljno uputiti u sve što vas zanima.

Uz naša vozila i vaš avanturistički duh, zavrtećete celu planetu.

Podelite sa prijateljima

Post a Comment

CFMOTO

Kompanija CFMOTO, osnovana 1989. godine, razvija, dizajnira, prodaje najkvalitetnija terenska vozila za sve podloge. CFMOTO bavi se proizvodnjom i isporukom najpouzdanijih i najisplativijih ATV vozilaUTV i SSV vozilamotocikla i skutera, kao i prateće opreme.

KONTAKT INFORMACIJE

Ponedeljak-Petak: 09h-17h Subotom: 10h-15h
Ozrenska 68 11000 Beograd Nehruova 80a, 11070 Novi Beograd
+381 11 311 9 511 +381646480933
info@cfmoto.rs maloprodaja@motooprema.rs