cfmoto srbija 2021
ATV vozila Preporuka za ATV vožnju – Kapetanovo jezero, Crna Gora
atv voznja crna gora kapetanovo jezero CFMOTO

Preporuka za ATV vožnju – Kapetanovo jezero, Crna Gora

5/5 - (1 vote)

Vožnja kvadom do Kapetanovog jezera je nezaboravna avantura koji ćete doživeti uz svoje CFMOTO ATV vozilo.

Uz sama vrata Jadrana smestila se zemlja očaravajuće lepote. Prema predanju nastala je kada se Bogu, dok je prirodi delio bogatstvo, pocepala vreća te su na ovaj prostor pali najlepši predeli. Zaista, Crna Gora opravdava priču o nastanku, jer gotovo da ne postoji ovako mali prostor na kome je smešteno toliko čarobnih plaža, brzih reka, bistrih jezera i nepreglednih kanjona.

kapetanovo jezero niksic cfmoto

Verovali ili ne, u jednom danu imate mogućnost da ujutru uživate u šumu talasa, probate izvrsnu ribu i crne masline na Skadarskom jezeru, a zatim se popodne upustite u vožnju CF MOTO vozilom u prirodi neke od planina Crne Gore.

Nakon osvajanja Durmitora sa ATV vozilom, preporučujemo vam vožnju do Kapetanovog jezera.

Gde će vas odvesti vožnja kvadom do Kapetanovog jezera?

Na granici između dve opštine – Nikšića i Kolašina, nalazi se čuveno Trebješko ili Kapetanovo jezero. Jezero je ledničkog porekla, a smešteno je na 1.678 metara nadmorske visine na planini Lukavici, koja pripada Moračkim planinama.

Ime po kome je jezero svima poznato duguje kapetanu Mušoviću. Za vreme turske vlasti ovaj nikšićki kapetan je često boravio na obalama jezera, gde je krvlju branio svaki njegov kamen.

kapetanovo jezero put

Za nastanak jezera se vezuje i jedna legenda. Priča govori da je kapetan Mušović na mestu gde se danas nalazi jezero imao katun. Iznad njega, u planinskim stenama, bio je izvor u čijim su se vodama kupale planinske vile. One su se na izvoru okupljale svake noći, daleko od očiju ljudi. Pred zoru zatvarale su izvor sve do sledećeg mraka. Jedne noći, vila koja je poslednja odlazila sa izvora, zaboravi da zatvori izvor, čije vode poplaviše katun kapetana Mušovića i okolne dolove. Tada vile pomeriše izvor niže, ispod površine naplavljene vode, da tako vodom napaja novonastalo jezero.

Tako, nepažnjom vila, ili maštom prirode, nastade Kapetanovo jezero, u čijim 35 metara dubokim vodama danas uživaju brojni turisti koje put nanese na ovo omiljeno svratište izletnika, planinara i ribolovaca.

Kako stići do Kapetanovog jezera?

Danima pre vožnje istaživali smo online kakav je teren na Kapetanovom jezeru i šta sve možemo da posetimo na ovoj krajnje avanturističkoj vožnji. Za nas koji volimo kvadove jako malo, čitaj ništa, posotji informacija na internetu. Najveći problem nam je predstavljalo gde ćemo parkirati vozilo sa prikolicom i kojim putem da dodjemo do Kapetanovog jezera a da što više lepih predela posetimo.

kapetanov jezero put

Odlučili smo se da za našu vožnju kvadom do Kapetanovog jezera krenemo preko Nikšića i rudnika „Zagrad“, Luka Bojovića, Bara Bojovića i Nikšinog kiljana.

Put je asfaltiran do Luka Bojovića, i u odličnom je stanju. Vodite računa navigacija vodi u jednom delu do slepe ulice u jednom zaseoku tako da pratite natpise Lukavica. Od ovog mesta kreće kreće makadamski put, i tu ćete osetiti pravu draž panoramske vožnje kvadom.

kapetanovo jezero voznja kvadovima

S obzirom da je veoma uzan morate voditi računa o vozilima koja nailaze iz suprotnog pravca, jer je Kapetanovo jezero aktraktivna destinacija ne samo za turiste, već i starosedeoce.

Makadamski put je blagih uspona, naravno bez bankina, i ne traži vožnju u L, ali traži krajnju opreznost zbog dubokih provalija na nekim delovima puta.

cfmoto crna gora voznja jezero

Predeo od kog zastaje dah

Približavajući se jezeru možete da osetite svežinu planinskog vazduha, uživate u neodoljivom mirisu livadskog cveća i posmatrate bezbrižnu pašu ovaca i divokoza. Takođe, put će vas odvesti i do crkve Sv. Ilije, koja je udaljena nekih 3 km od Kapetanovog jezera. Crkva je sagrađena 2007. godine prilozima zbratimljenih plemena Župe, Rovaca, Morače, Pipera i Zagarača.

crkva svetog ilije lukavica kvadovi

Kaću da svakog 2. avgusta na dan Svetog Ilije, dosta njih dodje na konjima, koje lepo ukrase i takmiče se čiji će biti lepši, uhvate se u kolo, pevaju, spremaju roštilj i druge specijalitet, uz obavezni planinski mrs, čuveni lisnati sir i skorup. Kažu da ni na jednom mestu kao na Lukavici, ne grme Ilijini gromovi i ne tutnje njegove nebeske kočije, pa ovome kraju nije ni odgovarao nijedan drugi praznik. Tako da možda vašu vožnju planirate baš za ovaj datum kada možete doživeti neka davno prošla vremena i uživati u gostoprimstvu ljudi sa ove prelepe planine.

Nekoliko stotina metara pre jezera, sa desne strane ugledaćete nešto što smo sigurni da je malo ko sreo – kuću sagrađenu u steni.

kvad kapetanovo jezero

Duž celog makadamskog puta do Kapetanovog jezera uživaćete u prirodnim lepotama, idiličnim pejzažima zaseoka na obroncima planina, krda stoke koja mirno pasu pored pojila i pčelinjaka kojih ovde ima stvarno mnogo. Ovi prizori nedirnute prirode, pravi su odmor za vozaće ATV vozila koji žele da na momenat zaborave na sve brige i jednostavno uživaju u ovom neverovatnom kutku crnogorskih planina.

cfmoto crna gora voznja

Ovo je atraktivna lokacija za brojne planinarske ture po okolnim planinama, tako da morate voditi računa o planinarima koji umeju da se odjednom pojave na putu prema i oko jezera.

cfmoto kapetanovo jezero voznja kvadovima

Opčinjeni vožnjom našeg CFMOTO CFORCE 1000 nismo ni primetili kada smo zašli u drugačije predele. U predele, gde se sudaraju livade i kamen. Okruženi tom čudnovatom simbiozom, vozili smo kvad putem negde gore, u visine, kojima se činilo da nema kraja, da dosežu u beskonačnost. Samo nas je pogled na Veliki i Mali Žurim podsećao da idemo nebu pod oblake, u srce planine.

Kapetanovo jezero – Opčinjeni lepotom netaknute prirode

Nastavljamo dalje i odjednom iza jednog velikog uspona pojavljuje se bajkoviti predeo Kapetanovog jezera. Svojom modro-plavom vodom u kojoj se ogledaju strme stene i okolni vrhovi odaje utisak beskrajne dubine, stvarajući jedinstven prizor koji opčinjava već pri prvom pogledu. Dok se uonakolo pruža mir koji ovu oazu prirode čini savršenom za beg od svakodnevice.

Kapetanovo jezero je dugačko 480, široko 200 metara, a najveća dubina iznosi 37 metara. U njemu žive brojne vrste riba, tako da mirna voda privlači plivače i pecaroše. Ukoliko ste i vi jedan od ljubitelja ribolova ili zaljubljenika u prirodu ovo jezero je pravi izbor da svojim ATV vozilom dođete na kampovanje, jer svaki trenutak proveden uz njega vredi stostruko.

kapetanovo jezero voznja kvad

Oko jezera postoji staza koja je kao stvorena za kvad i koja vam pruža mogućnost da ga pogledate sa različitih strana. Oko jezera su raštrkane kolibice sa krovovima svih boja i vrednim planinkama, koje plodove svoga rada, sir i kajmak prodaju, tako da ostavite prostora u svom koferu kako bi se vratili kući sa domaćim proizvodima.

Ovo jezero krasi neobična bistra, zelena boja, koja je poseban izazov za sve turiste, koji ne mogu da odole, a da se barem jedan put ne okupaju baš u njemu!

cfmoto kapetanovo jezero voznja kvadovima

Kapetanovo jezero je i izuzetno bogato ribljim fondom, tj. pastrmkom, a na okolnim stenama oko jezera, primetili smo divokoze i konje koji mirno pasu. Sa dolaskom toplijih meseci, ovaj predeo dobija poseban izgled. Naime, celu dolinu prekriju narcisi, čiji se očaravajući miris pruža celom dolinom gde je smješteno Kapetanovo jezero.

Vožnja kvadom do Kapetanovog jezera poziva vas u dalja istraživanja

Rajska cvetna polja presečena krševitim predelima dela Moračkih planina oko jezera, koja nose ime Stožac, pozivaju vas u dalju avanturu. Za nezaboravno iskustvo iz crnogorskih planina zaputite se stazama koje vode iznad jezera.

kvad kapetanovo jezero

Iako utabane staze su veoma strme sa kamenjem, te je reč o ozbiljnom usponu. Ipak, uz CFMOTO ATV vozila sa lakoćom biće savladane, a lepota pejzaža sa konjima koje su donele ni sa čim se ne može uporediti.

U blizini Kapetanovog jezera nalazi se Manito jezero, koje je dobilo naziv po nesrećnom slučaju, kada se jedan momak u njemu utopio. Manito jezero je okruženo travnatim i delimično kamenitim predelima. Nalazi se na 10-tak minuta vožnje kvadom po makadamu od Kapetanovog jezera, dugo je 220, a široko 140 metara. Najveća dubina mu je 13 metara. Bistro je i čisto, upravo zbog svoje nepristupačnosti. Oblika je jajeta, jasno oivičeno i tamno zelene, čiste boje.

kapetanovo jezero kvad cfmoto

Sa najvišeg vrha Lukavice puca prelep pogled na Kapetanovo i Manito jezero. Meštani ovog područja, obično na Ilindan (2. avgusta), okupe se na obale Kapetanovog jezera. Tu se druže, kupaju, roštiljaju i love ribu. Tada se na obalama Jezera postave šatori i napravi lepa atmosfera. Uz muziku i veselje,  zabave obično traju do kasno u noć.

atv voznja crna gora kapetanovo jezero (

Završite vožnju kvadom do Kapetanovog jezera ukusnim obrokom

Savršeni finiš fantastične vožnje čeka vas u eko kampu Luke, koji se nalazi na desnoj strani iz pravca Nikšćića. Upravo ovde je najbolje da ostavite svoj automobil pre nego što se pokrete kvad. Parking se ne naplaćuje, a nakon obilaska jezera zasladite i svoja nepca. Krompir, kobasica jagnjetina ispod sača, kajmak, sir, razne vrste salata, kiselo mleko, hleb – samo su neke od ukusnih domaćih đakonija. Za prave sladokusce tu su palačinke sa domaćim medom i džemom od šljiva.

parking kapetanovo jezero

Ukoliko odlučite da prenoćite na raspolaganju su vam autentične planinske brvnare.

Prepustite se čarima Lukavice i Kapetanovog jezera, a za udobnu i sigurno vožnju pobrinuće se CF MOTO. Pored velikog izbora ATV vozila ovde možete pronaći i potrebnu zaštitnu opremu za vozače, kao i kofere za ATV vozila.

 

 

Podelite sa prijateljima

CFMOTO

Kompanija CFMOTO, osnovana 1989. godine, razvija, dizajnira, prodaje najkvalitetnija terenska vozila za sve podloge. CFMOTO bavi se proizvodnjom i isporukom najpouzdanijih i najisplativijih ATV vozilaUTV i SSV vozilamotocikla i skutera, kao i prateće opreme.

KONTAKT INFORMACIJE

Ponedeljak-Petak: 09h-17h Subotom: 10h-15h
Ozrenska 68 11000 Beograd Nehruova 80a, 11070 Novi Beograd
+381 11 311 9 511 +381646480933
info@cfmoto.rs maloprodaja@motooprema.rs