cfmoto srbija 2021
ATV vozila Gume za ATV vozila – Sve što treba da znate
gume za ATV vozila CFMOTO 1

Gume za ATV vozila – Sve što treba da znate

4/5 - (1 vote)

Gume za ATV vozila dolaze u različitim dimenzijama, materijalima, tipovima, konstrukciji i dizajnu. Od izbora ATV guma umnogome zavise i performanse ovog moćnog terenca, a samim tim i vaše iskustvo u vožnji ATV vozila.

ATV gume su, kao i svaki drugi industrijski proizvod, potrošna roba, odnosno imaju ograničen vek trajanja, u zavisnosti od načina izrade, korišćenja i upotrebe. Nabavka novih guma za ATV vozilo će vam omogućiti sigurnost u vožnji u narednih pređenih 112.000 – 160.000 kilometara. Nove gume za ATV vozila vam pružaju ne samo bolje performanse, ne samo bolju kilometražu, već i veću snagu pri upravljanju, kočenju i manevrisanju u krivinama. Drugim rečima, upravljanje kvadom će biti znatno otežano ako imate istrošene gume sa nejednakim dizajnom gazišta.

Zato se postavlja pitanje – zbog čega siliti kvad da ima lošije performasne sa starim gumama, kada vam set novih guma pruža mnogo kvalitetnije i bezbednije iskustvo? Nove ATV gume u svakom segmentu nadmašuju stare, istrošene gume i razlika između polovnih i novih guma je ogromna! Ali, koliko često treba proveravati gume? Kada znati kada je pravi momenat za njihovu zamenu?

Obično, proizvođač ATV guma će u uputustvu za upotrebu naglasiti procenu perioda i kilometraže u kojima će vas gume dobro služiti. Uvek je preporučljivo da makar jednom mesečno proveravate stanje svojih guma, naročito kada planirate da prevalite dužu razdaljinu.

Izaberite odgovarajuću veličinu i konstrukciju guma

Kada želite da zamenite stare, odnosno da kupite nove gume za ATV vozila, onda bi na prvom mestu trebalo da znate koje dimenzije su vam potrebne. Gume, generalno posmatrano, imaju dosta podataka napisanih na njihovim obodima. Još ako ste početnik, ove informacije bi lako mogle da vas zbune. Naravno, u svakom trenutku možete kupiti samo nove felne i upariti ih sa gumama. Ali, hajmo da pretpostavimo da su vam potrebne samo ATV gume.

gume za ATV vozila CFMOTO 2

Naime, gume za ATV vozila, govoreći o njihovoj veličini, uvek imaju napisana tri broja koja su međusobno odvojena crticom, znakom “x” ili kombinacijom oba simbola. Kao primer, uzećemo sledeća tri broja: 26×9-14. To su dimenzije guma izražene u inčima (1 inč = 2, 54 cm). Broj 26 označava visinu gume kada je napumpana. Broj 9 označava širinu gazišta kada je guma u celosti naduvana. Dok broj 14 označava prečnik točka, odnosno felne.

Ukoliko su vaše gume radijalne konstrukcije, primetićete i slovo R u ovim oznakama (26-9R14). Godinama je samo dijagonalna konstrukcija (bias ply) bila jedino rezervisana za ATV gume. Međutim, u međuvremenu se to promenilo, te veći broj brendova proizvodi i gume radijalne konstrukcije (radial). Dijagonalna konstrukcija gumama pruža čvrstinu i odlične su za vožnju po blatu, dok su radijalne gume idealne za agresivni stil vožnje po teškim terenima.

Gume za ATV vozila – Dizajn gazišta (šara) zavisi od podloge 

Izbor guma za ATV vozilo u najvećoj meri zavisi od vrste terena, odnosno podloge na kojoj biste najčešće vozili ovaj nenadmašni četvorotočkaš. U tom smislu, postoje različite vrste guma čiji dizajn, odnosno struktura gazišta zavisi od terena. Drugim rečima, gume za ATV vozila su dizajnirana na različit način u zavisnosti od toga vozite li svoj kvad po čvrstoj zemlji, asfaltu, snegu, pesku, vodi, blatu, šljunku i slično.

Stoga, kada birate ATV gume, budite iskreni prema sebi i identifikujte površinu, odnosno teren na kojem najčešće vozite svoj kvad.

TIP ATV GUMA

✔ ATV GUME ZA PESAK

Da biste uživali u bezbednoj vožnji ATV vozila u pesku, onda i gume moraju da budu prilagođene ovom tipu terena. One ne smeju da uranjaju u pesak isuviše, već da imate osećaj kao da “lebdite” po njemu. Savršen izbor kada vozite po peščanim dinama.

✔ ATV GUME ZA BLATO

Ove gume imaju duboke ugaone šare (od oko 2, 5 – 5 cm) što im omogućava da rasprše, odnosno razgrnu blato i priljavštinu, kao i da se “iskopate” iz blatnjavog terena.

✔ ALL TERRAIN GUME

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели CF Moto (@cfmoto_scb) дана

Poznatije su i kao gume za staze i one su dizajnirane za naširi opseg različitih podloga. Dugotrajne su, omogućavaju glatku vožnju i odlične sposobnosti za vuču u svim pravcima.

✔ TRKAČKE ATV GUME

Poput ATV guma za pesak, trkačke (sportske) ATV gume su dizajnirane za vožnju na srednje teškim terenima i predviđene su za vožnju pri većim brzinama.

✔ ATV GUME ZA SNEG

ATV gume za blatnjavi teren se mogu iskoristiti za vožnju po snegu. Imaju velike razmake između dubokih šara, kako bi razbacale sneg sa strane. Međutim, ako želite dodatno da se osigurate od proklizavanja ili zaglavljivanja u snegu, onda koristite lance za gume.

Pored ovih, postoje i ATV gume za stenovite, kamenite i druge teške predele, ali postoje i gume za vožnju ATV-a po asfaltu.

Saveti za produženje životnog veka ATV guma

Kada kupite gume za ATV vozila, treba i da se starate o njima, kako biste im produžili životni vek, a samim tim učinili ATV vožnju ugodnijom i boljom. Zato vam pružamo savete koji će vam to omogućiti. Prvo, uvek balansirajte ATV gume. To će vam pomoći u zaštiti od habanja guma, smanjujući njihove vibracije. Drugo, obratite pažnju na to da li su vaše gume u istoj ravni. To ćete najlakše proveriti tako ako primetite da je jedna guma više potrošena od druge.

Treće, obratite pažnju na pritisak guma. One ne smeju ni prepumpane, ali ni manje napumpane od preporučenog nivoa, jer će se u oba slučaja to negativno odraziti na vožnju. Četvrto, uvek budite spremni. Drugim rečima, nosite sa sobom dodatnu opremu koja će vam pomoći za slučaj nepredivđenih situacija. Peto, uvek pažljivo pročitajte garanciju ili uputstvo za upotrebu. Šesto, zaštitite gume od sunca ili od zemlje kada ne upotrebljavate ATV vozilo. Kada je vaše ATV vozilo duže vreme parkirano u jednom mestu na zemlji, moguće je da dođe do suvog truljenja ili nakupljanja toplote. Najbolji način da ovo sprečite jeste da gume za ATV vozilo ne budu u direktnom kontaktu sa zemljom, kada kvad ne vozite.

Sedmo, čistite i redovno proveravajte stanje vaših guma. Održavanje je od vitalnog značaja za ispravne ATV gume. Nakon svake vožnje obratite pažnju na tragove istrošenosti ili pohabanosti guma, postoje li znaci cepanja ili izbočine. Proverite da li su se ostaci od stakla, kamenja zaglavili u gumi. Prvi znak istrošenosti guma može biti vidljiv pri krivinama. Ukoliko ovaj manevar ne ide glatko, moguće je da je problem u gumama.

gume za ATV vozila CFMOTO 3

Bilo koji problem sa gumama treba rešiti u što kraćem roku, jer je u suprotnom, naročito u krivinama, moguće prevrtanje ATV vozila. Bezbednost prilikom vožnje ATV vozila uvek je na prvom mestu.

CFMOTO – Najkvalitetnije gume za ATV vozila 

Ako želite da nabavite najmodernije gume za ATV vozila, proizvedene i dizajnirane po poslednjim standardima, onda je CFMOTO pravo mesto za vas. Naša kompanija vam, pored vrhunskih ATV vozila, UTV vozila, SSV vozila, kao i motocikala i skutera, nudi i najkvalitetniju opremu za ove snažne četvorotočkaše za koje granice ne postoje. Govoreći o gumama za ATV vozila, kod nas možete pronaći:

  • Gume za asfalt A-021. Ulični pneumatik od vrhunske gumene šestoslojne konstrukcije koji se može koristiti čak i u trkačkim uslovima. Uspešno odoleva ogrebotinama i bušenju.
  • Gume za off-road A-033. Dizajn gazišta, zajedno sa agresivnim stilom, pogodan je za vožnju po pesku, visokom rastinju, blatu, šljunkovitom i kamenitom tlu.
  • Gume za off-road A-043. Esktremna izdržljivost i otpornost na bušenje – dve su glavne karakteristike koje odlikuju ovu vrstu ATV guma.
  • Gume za off-road A-050. Zbog mogućnosti da funkcionišu besprekorno pod velikim opterećenjima, ovi pneumatici jesu neki od najtraženijih guma na tržištu.
  • Gume za off-road KNIGHT. Guma VITEZ! Kao što joj sam naziv implicira, ovaj pneumatik obezbeđuje maksimalno prianjanje i na najnepristupačnijim terenima
  • Gume za off-road VICTORY. ATV guma koja je stvorena za pobedu na svakoj podlozi! Izdržljivost, dugotrajni vek ovih guma, kao i njihova neverovatno velika vučna snaga čine ove gume idealnim izborom na stenovitim i kamenitim terenima.

Kompanija CFMOTO uvek je u službi vaše bezbedne, kvalitetne i nezaboravne avanture na četiri točka. Uz naša vozila, zajedno sa opremom, prepreke će biti nepoznanica u vašoj vožnji!

Podelite sa prijateljima

Post a Comment

CFMOTO

Kompanija CFMOTO, osnovana 1989. godine, razvija, dizajnira, prodaje najkvalitetnija terenska vozila za sve podloge. CFMOTO bavi se proizvodnjom i isporukom najpouzdanijih i najisplativijih ATV vozilaUTV i SSV vozilamotocikla i skutera, kao i prateće opreme.

KONTAKT INFORMACIJE

Ponedeljak-Petak: 09h-17h Subotom: 10h-15h
Ozrenska 68 11000 Beograd Nehruova 80a, 11070 Novi Beograd
+381 11 311 9 511 +381646480933
info@cfmoto.rs maloprodaja@motooprema.rs