cfmoto srbija 2021
ATV vozila ATV vožnja u šumi – Šta treba imati od dodatne opreme?
ATV vožnja u šumi CFMOTO 1

ATV vožnja u šumi – Šta treba imati od dodatne opreme?

5/5 - (1 vote)

Ukoliko želite da vaša ATV vožnja u šumi bude nezaboravna i nenadmašna avantura, onda morate znati tačno šta radite i nosite sa sobom. Pored spretnosti, znanja, zdravog razuma i veštine, da bi vam boravak u prirodi uz ATV vozilo bio ugodan i bezbedan, neophodno je da imate i odgovarajuću dodatnu opremu. Pitanje je – u čemu se ona sastoji?

Svaki zaljubljenik u ATV vozila i adrenalinski zavisnik zna koliko je neverovatno dobar osećaj vožnja kvada i po najzahtevnijim terenima. Peščani, strmoviti, kameniti, blatnjavi i drugi tereni predstavljaju idealnu podlogu za fantastičnu off-road vožnju! I to po najrazličitijim vremenskim uslovima! Ipak, većina ljubitelja ATV vožnje sa razlogom bira šumovite predele kao terene sa gustim rastinjem i uskim utabanim stazama, jer predstavljaju pravi izazov.

Prelazak preko svake prepreke samo znači da ste sve bliži ostvarenju svoje ATV misije i cilja. Iskustvo koje ćete svakako želeti iznova da ponovite. Međutim, da biste imali zagarantovano kvalitetno ATV iskustvo, vaša vožnja ujedno mora biti bezbedna! To uključuje, s jedne strane, zaštitnu opremu za vozača i, s druge strane, zaštitnu opremu za kvad.

Ali, i pored toga, ATV vožnja u šumi podrazumeva i posedovanje adekvatne dodatne opreme.

ATV vožnja u šumi – Komplet alata je obavezan

Osnovni set, odnosno komplet alata predstavlja neophodnu dodatnu opremu za svaku ATV vožnju. Generalno posmatrano, šrafciger i klešta, zajedno sa (francuskim) ključem predstavljaju stvari koje uvek treba da nosite sa sobom prilikom vožnje kvada. Međutim, svaki iskusan ATV vozač zna da je, uz ove stvari, potrebno dodati još nekoliko stavki za alat.

ATV vožnja u šumi CFMOTO 2

  • Samozaključavajuća klešta stezaljke su neprocenjive! Za razliku od običnih klešta, ova vrsta klešta zaista može da posluži za bilo koji mehanički problem.
  • Vezice su možda i najbolja stvar koja je stvorena za ispravku svega i svačega. Verovali ili ne, sa vezicama biste najverovatnije mogli da popravite pokvarenu pogonsku osovinu.
  • Samolepljiva traka i selotejp. Da li je potrebno objašnjavati zbog čega ova dva elementa predstavljaju esencijalni deo dodatne ATV opreme?
  • Kompaktna baterijska lampa, zajedno sa rezervnim baterijama, predstavlja veoma zgodnu stvar u situacijama kada nemate dovoljno prirodne svetlosti ili kada vozite u noćnim uslovima.
  • Testera, iako nekonvencionalni alat, vrlo je upotrebljiva za ATV vožnju kada naiđete na predeo gde morate seći grane. Nju uvek možete držati u jedinstvenom ATV nosaču za testeru.
  • Oprema za paljenje vatre. Znate kako se kaže, sa točkom i vatrom život je počeo. Zato uvek sa sobom imajte upaljač, kresivo ili šibice koji će vam pomoći da zapalite vatru u nenadanim situacijama.
  • Multifunkcionalan alat i švajcarski nož.
  • Mape i kompas su odličan dodatak za bolje snalaženje u prostoru.

Mobilni telefon, punjač i dodatna oprema za gume

ATV vožnja u šumi definitivno predstavlja beg od svih problema i stresa. Ali, to ne znači da treba u potpunosti da isključite svet oko sebe. Nemojte, iz sigurnosnih ralozga, da ne poneste sa sobom mobilni telefon. Ne, nećete biti vezani za posao i kancelariju, već radi održavanja kontakta sa svojim najbližima. Ako se kojim slučajem bude desilo da imate bilo kakvih mehaničkih poteškoća sa vozilom ili zdravstvenih problema, jedan SMS (zbog slabog Wi-Fi signala na otvorenom) može rešiti sve probleme.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели CF Moto (@cfmoto_scb) дана

Pored mobilnog telefona, ponesite i punjač za isti. Većina modernih ATV vozila ima najmanje jednu utičnicu za punjač od 12 volti.

Sigurno znate koliko je neprijatan osećaj kada na običnom automobilu, čije je “prirodno stanište” asfalt, zateknete ispumpanu gumu. Naravno, u tim situacijama možete pozvati šlep servis, ako nemate rezervnu gumu ili pumpu. Ali, šta kada vam se isto to desi u nepristupačnim predelima šumske vožnje na koju ste se odvažili? Tada vam šlep služba baš i neće biti od pomoći. Zato je neophodno da sa sobom ponesete kompaktni kompresor za pumpanje guma i set za popravku guma. Zbog toga je dobra stvar da uvek imate flekice za gume.

Ukoliko se desi da vam guma kojim slučajem sklizne sa felne, ravni šrafciger će vam pomoći da je jednostavno vratite na mesto.

ATV vožnja u šumi – Ne polazite bez seta prve pomoći i vode 

Kao što već verovatno znate, bezbednost i sigurnost prilikom ATV vožnje osnovni su preduslovi za vrhunsko iskustvo. Pored zaštitne opreme, koja vas štiti od udara kamenčića, grana, insekata, kao i eventualnih padova sa ATV vozila, morate uvek imati i odgovarajući set prve pomoći. Tu spadaju, između ostalog, hanzaplast, zavoj, medicinski alkohol, PVC rukavice za jednokratnu upotrebu, prah za zaustavljanje krvarenja, kao i uputstvo za pružanje prve pomoći.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели CF Moto (@cfmoto_scb) дана

Ovde takođe spadaju flasteri, trougla marama, sterilne gaze, igla sigurnica, ali i zaštitno sredstvo za davanje veštačkog disanja. Set prve pomoći će vam koristiti u slučajevima koje nikako ne želite da vam se dogode. On (set prve pomoći) je poput zaštitne kacige – da vam se nađe u nepredviđenim situacijama.

Do dehidratacije može doći veoma brzo, čak i brže nego što očekujete. Zato uvek morate imate dve ili tri rezervne boce, odnosno flaše sa vodom. ATV vožnja u šumi, čak i pri laganim terenima, opuštenim tempom, iziskuje više posla nego što mislite. Sa ATV-om koristite celo svoje telo kako biste upravljali ovom “mašinom”, što vam troši mnogo energije. Voda uvek dođe kao pravo osveženje. Ona će vam dobro doći čak i u slučaju pregrevanja motora, te ga možete ohladiti.

Nikada ne znate odakle nevolja vreba – Ponesite vinč, kaiš za vuču, ali i dopunsko gorivo 

Velika je verovatnoća da ćete se u jednom trenutku zaglaviti sa ATV-om, kada nije moguće izbaciti ga iz “pat” pozicije jednostavnim davanjem gasa. Zato je neophodno da sa sobom uvek imate kaiš/lanac/kanap/sajlu za vuču kako bi prijatelji mogli da vas “pokrenu”. S druge strane, pošto ste već u šumi, kaiš za vuču možete iskoristiti tako što ćete pomoći zaglavljenoj životinji da je izvučete iz blata. Ovim kaišem možete premeštati oborena stabla.

Ruku pod ruku sa kaišem za vuču ide i vitlo, odnosno vinč. Dovoljno je da se samo jednom zaglavite u blatu, vodi ili snegu i uvdećete svu važnost kvalitetnog vinča. Vitlo moćete koristiti za uklanjanje mnogih prepreka na stazi ili za vraćanje kvada natrag u prikolicu. Vinč je jedna od onih stvari koje vredi platiti malo više, a zauzvrat dobijate kvalitetan proizvod koji će vam i te kako pomoći.

ATV vožnja u šumi CFMOTO 3

Sitni mehanički problemi, ispumpane gume, zaglavljivanje u blatu – sve su to problemi koje, zapravo, možete lako rešiti uz odgovarajuću dodatnu opremu. Međutim, ako vam ponestane goriva – vašoj ATV avanturi je došao kraj. Pored toga što ćete morati pešice da se vratite kući, nedostatak goriva je loša stvar i za motor. Zato je uvek neophodno da u svom ATV vozilu imate i dopunsko gorivo koje možete sipati u odgovarajući plastični terenski kanister sa levkom. Za njega je predviđen i univerzalni nosač.

CFMOTO – Najbolja ATV vozila na jednom mestu

Kao što možemo da zaključimo, dodatna oprema je od velikog značaja za besprekornu ATV vožnju po šumovitim predelima. Nemojte da brinete – najkvalitetniji kvadovi su “inteligentna” vozila. Drugim rečima, postoji i posebno mesto u ATV-u koje je predviđeno za nošenje dodatne opreme.

Ukoliko želite da postanete vlasnik jakih, moćnih i nezaustavljivih ATV vozila sa vrhunskim performansama, onda je CFMOTO pravo mesto za vas. CFMOTO vozila su zaista mnogo više nego što očekujete. Kod nas možete naći sve traženija ATV vozila kako na našem, tako i na svetskom tržištu. Govorimo o: CFORCE 1000XC EPS, CFORCE 850XC EPS, CFORCE 600, CFORCE 625 TOURING, CFORCE 450L, ali i o vrhunskim kvadovima za decu.

Pored ATV vozila, CFMOTO je, slušajući želje svojih kupaca, kreirao i dizajnirao i svu neophodnu prateću opremu za kvadove. Izaberite svoj model, opremite ga po sopstvenom ukusu i započnite igru bez granica!

Podelite sa prijateljima

Post a Comment

CFMOTO

Kompanija CFMOTO, osnovana 1989. godine, razvija, dizajnira, prodaje najkvalitetnija terenska vozila za sve podloge. CFMOTO bavi se proizvodnjom i isporukom najpouzdanijih i najisplativijih ATV vozilaUTV i SSV vozilamotocikla i skutera, kao i prateće opreme.

KONTAKT INFORMACIJE

Ponedeljak-Petak: 09h-17h Subotom: 10h-15h
Ozrenska 68 11000 Beograd Nehruova 80a, 11070 Novi Beograd
+381 11 311 9 511 +381646480933
info@cfmoto.rs maloprodaja@motooprema.rs