cfmoto srbija 2021
ATV vozila Najčešće greške koje početnici prave prilikom vožnje ATV vozila!
početničke greške prilikom vožnje ATV vozila CFMOTO 1

Najčešće greške koje početnici prave prilikom vožnje ATV vozila!

Rate this post

Upravljanje kvadom ili ATV-om jeste neverovatno putovanje i avantura sama po sebi. Jednom kada osetite tu “adrenalinsku groznicu” tokom vožnje ovog snažnog terenca, poželećete da to iskustvo ponovite iznova i iznova. Međutim, ukoliko ste novi u ATV svetu, sasvim je moguće da ćete napraviti početničke greške prilikom vožnje ATV vozila.

Prema tome, pre nego što “zagrejani” date gas i krenete u svoju ATV pustolovinu, napravite jedan veliki korak unazad. To je neophodno kako biste se osigurali da ste u celosti spremni za ovu vožnju. Jer, bezbednost prilikom upravljanja ATV vozila uvek treba da bude na prvom mestu. Dok god koristite zdrav razum i adekvatnu zaštitnu opremu, budite sigurni ćete uživati u svakom segmentu ATV vožnje.

Zato vam u ovom blogu skrećemo pažnju na najčešće greške koje početnici prave prilikom ATV vožnje.

Početničke greške prilikom vožnje ATV vozila – Olako prevrtanje

Bez ikakve želje da vas plašimo, ali do prevrtanja sa ATV vozilom može doći relativno lako i brzo ako ne znate šta radite. Naročito ako ste početnik i ako date više gasa nego što je to neophodno iz startne pozicije. Naime, isuviše gasa može aktivirati jednostavne zakone fizike, čineći da se prednji deo ATV vozila okrene za 180 stepeni. Zato je uvek neophodno da nosite i odgovarajuću zaštitnu ATV opremu.

Ali, do prevrtanja ne mora doći samo iz “mrtve tačke” kada pokrećete svog ljubimca na četiri točka. Tokom vlažnih ili klizavih uslova vožnje, teren može biti veoma blatnjav, što može usporiti vašu vožnju. U želji da se “izbavite” iz blata, može se dogoditi da date više gasa i da vas ATV zanese. Upravo ova situacija može dovesti do prevrtanja.

početničke greške prilikom vožnje ATV vozila CFMOTO 2

Još jedan način kada se možete prevrnuti jeste da potcenite silu gravitacije. Silazak ATV-om sa brda ili planine defnitivno će vam ubrzati otkucaje srca (u pozitivnom smislu, naravno). Ali, u ovoj situaciji se sa ATV-om nikako ne smete igrati, kako se ne biste prevrnuli sa prednje ili sa bočne strane terenca. Uvek počnite polako da se spuštate i bez suvišne i prevelike brzine.

Lažni osećaj sigurnosti

Novajlije u ATV svetu neretko zauzimaju “umem ja ovo” stav ili “lako ću ja da se izborim” stav. Potpuno pogrešno!

Kada su u pitanju početničke greške prilikom vožnje ATV vozila, jedna od najčešćih je svakako lažno samopouzdanje i fiktivni osećaj sigurnosti. Nikada ne smete ni sesti za ATV-om samo u farmerkama, običnoj majici, trenerci i patikama. Drugim rečima, ako želite da krenete u svoju ATV avanturu i da se vratite sa nje zdravi i čitavi, uvek morate nositi odgovarajuću zaštitnu opremu. I tu nema izgovora, budući da je samo bezbedna vožnja ujedno i kvalitetna vožnja.

  • Kaciga. Ubedljivo najvažniji deo zaštitne ATV opreme koji vam bukvalno može spasiti život.
  • Zaštitne naočare. Pružiće vašim očima efikasnu zaštitu od prljavštine, prašine, nečistoća, UV zračenja i drugih spoljnih neželjenih faktora.
  • Zaštitne rukavice. Ne samo što će vam pružiti zaštitu od spoljnih negativnih faktora, već će i minimalizovati vibracije koje potiču iz motora. Ujedno sprečavaju stvaranje žuljeva na vašim šakama.
  • Zaštitne čizme. Deo zaštitne opreme koji će vašu ATV vožnju učiniti još više komfornijom i bezbednijom. Takođe će vašim stopalima dati odgovarajuću potporu.
  • Zaštitnici za grudi i vrat. Ovaj tip zaštitne opreme čini vaš gornji deo tela, pored kacige, apsolutno sigurnim od bilo kakvih udaraca ili nagnječenja.
  • Zaštitnik za kolena. Pored toga što su udobni, zaštitnici za kolena ujedno stabilizuju pokrete vaših kolena, odnosno sprečavaju nepravilne rotacije kolena.
  • Zaštitna jakna i zaštitni donji deo trenerke.

Početničke greške prilikom vožnje ATV vozila – (Ne)kontrola tokom davanja gasa

Interensantno je da gotovo svaki početnik misli da je više napredan u ATV vožnji nego što to zaista jeste. Da biste bili ATV vozač, nije dovoljno samo sesti u kvad, dati gas i napraviti nekoliko skretanja.

Neophodno je da znate da kontrolišete brzine i ubrzanje tokom vožnje. Drugim rečima, potrebno je da imate kontrolu nad ručkom i davanjem gasa, za šta je neophodno iskustvo koje, početnici, nemaju. Poput obučavanja za upravljanje automobilom, tako je isto neophodno da prođete odgovarajući kurs ili instrukcije od iskusnog i ovlašćenog ATV vozača. Nažalost, mnogi neiskusni vozači doživljavali su povrede upravo zbog toga što su hteli sa manjkom iskustva da voze ATV mnogo brzo.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели CF Moto (@cfmoto_scb) дана

Činjenica jeste da su ATV vozila prilično stabilna. Međutim, osećaj potpune kontrole nad njim može vas navesti da mislite da ste u stanju da vozite brže nego što treba. I upravo taj lažni osećaj kontrole može uzrokovati nesreće i povrede. Prema tome, pre nego što počnete da vozite ATV punom snagom, naučite da kako da kontrolišete davanje gasa na ručki. Dajte sebi vremena da se upoznate sa svojim kvadom, kao i sa svojim ATV upravljačkim sposobnostima.

Proverite pritisak guma i osigurajte rukohvate

Baš kao što proveravate pritisak u gumama automobila pre odlaska na duže putovanje, isto tako treba proveriti pritisak u pneumaticima vašeg ATV-a pre vožnje.

Veoma je opasno upustiti se u vožnju ATV-a sa previše naduvanim ili, pak, slabo napumpanim gumama. Još je opasnije da vam guma na ATV-u bude u celosti ispumpana kada se nalazite daleko od svog kampa ili prikolice. Prema tome, neproveravanje pritiska u ATV gumama pre vožnje svakako spada u početničke greške prilikom vožnje ATV vozila. Zato je važno da prilikom svake vožnje imate i odgovarajuću dodatnu opremu. Nikada ne znate kada će vam dopunska pomoć, popravka ili zamena nekog dela biti potrebna.

Neretko se početnicima dešava da se rukohvati za ručku otkače, naročito ukoliko upravljaju prilično agresivno i netaktično. Iz tog razloga, neophodno je da se postarate da vam se, ako ste početnik, to ne desi. Rešenje za ovu (eventualnu) situaciju jeste sigurnosna žica. Jednostavno obavijte ovom sigurnosnom žicom oba rukohvata ručke. Štaviše, pojedini rukohvati već imaju i predviđena mesta za tu žicu. Potom uzmite klešta i sigurno pričvrstite krajeve žica. Budite bez brige, jer tokom vožnje nećete ni osetiti ovu žicu, niti ćete se poseći, budući da ćete nositi zaštitne rukavice.

Zauzmite pravilan položaj i ne zaboravite na održavanje kvada 

Jedna od najvažnijih stvari kada upravljate ATV-om jeste da održavate ravnotežu prilikom vožnje. Taj balans ćete najbolje postići tako što ćete zauzeti pravilan položaj u toku vožnje.

To, zapravo, i nije uopšte teško. Uvek gledajte pravo, ispravite kičmu, obe ruke držite na rukohvatima sve vreme, sa obema nogama na postoljiima (držačima) za noge. Verovali ili ne, čak i bezazleno sklanjanje jedne ruke sa rukohvata ili jedne noge sa držača može uzrokovati gubitak kontrole i prevrtanje. Nemojte nikada da se naginjete mnogo ka prednjem delu ATV-a, jer je iz tog položaja teško upravljati njime. Takođe, nemojte ravnotežu tela da prebacite ni na zadnji kraj vozila, jer na taj način možete vrlo lako da izgubite kontrolu.

početničke greške prilikom vožnje ATV vozila CFMOTO 3

Početničke greške prilikom vožnje ATV vozila veoma je lako napraviti. Ali, ako uz sebe imate pouzdanog partnera sa četiri točka, kao i dobrog ATV instruktora, te greške ćete zaobići u najširem luku. Ukoliko želite da kupite stabilna, sigurna, kvalitetna ATV vozila sa savršenim balansom između snage, veličine i performansi, onda je CFMOTO pravo mesto za vas! UZ CFMOTO vozila bezbedna i vrhunska avantura na četiri točka vam je zagarantovana – od izlaska do zalaska sunca. Od ATV vozila, kod nas možete pronaći:

Pored ATV-ova, nudimo vam i jedinstvena UTV vozila, SSV vozila, kao i vrhunske motocikle i skutere. Izaberite svoj model i započnite igru bez granica!

Podelite sa prijateljima

Post a Comment

CFMOTO

Kompanija CFMOTO, osnovana 1989. godine, razvija, dizajnira, prodaje najkvalitetnija terenska vozila za sve podloge. CFMOTO bavi se proizvodnjom i isporukom najpouzdanijih i najisplativijih ATV vozilaUTV i SSV vozilamotocikla i skutera, kao i prateće opreme.

KONTAKT INFORMACIJE

Ponedeljak-Petak: 09h-17h Subotom: 10h-15h
Ozrenska 68 11000 Beograd Nehruova 80a, 11070 Novi Beograd
+381 11 311 9 511 +381646480933
info@cfmoto.rs maloprodaja@motooprema.rs