cfmoto srbija 2021
ATV vozila Vožnja ATV vozila po snegu – Uživajte sa svojim “drugom na četiri točka” tokom cele zime!
vožnja ATV vozila po snegu CFMOTO 1

Vožnja ATV vozila po snegu – Uživajte sa svojim “drugom na četiri točka” tokom cele zime!

5/5 - (1 vote)

Samo zbog toga što je stigla zima i što nam uskoro sledi snežni period, ne znači da svoje ATV vozilo odmah treba da zatvarate u garažu. Naprotiv. Svakako da vožnja ATV vozila po snegu ume da bude izazovna, ali i nezaboravna avantura koju ćete stalno prepričavati.

Međutim, sȃm naziv ATV (all terrain vehicle – vozilo za sve terene) znači da su ova vozila predviđena za svaku podlogu i površinu. Dakle, ukoliko znate šta radite, kao i ako ste dobro pripremili svoj kvad, blato, pesak, kameniti ili šumoviti predeli, pa i sneg, neće vam predstavljati ama baš nikakav problem.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели CFMOTO (@cfmoto_scb)

Zato ćemo se u daljem nastavku teksta potruditi da vam predočimo neke osnovne smernice, ukoliko ste se odlučili da se otisnete put snega sa svojim off-road četvorotočkašem. Ali, pre nego što zađete u snežne predele, neophodno je da prethodno preduzmete i sledeće korake.

U zavisnosti od svrhe i namene, za vožnju kvada po snegu potrebno je da vaše ATV vozilo opremite odgovarajućim dodacima za zimsku upotrebu:

Čak i pre vožnje kvada po dubokom snegu, potrebno je da pripremite svoj četvorotočkaš za snežni poduhvat. Tu, pre svega, govorimo o proveri ispravnosti vozila, njegovih kočnica, motora, nivoa ulja i rashladne tečnosti, akumulatora i slično.

Rizik od nezgoda, tokom vožnje kvadova, statistički posmatrano, veći je zimi nego u bilo kom drugom delu godine. Stoga, vaša vožnja ATV vozila po snegu treba da bude što mirnija i pribranija. Ukoliko na ATV-u imate saputnika, znajte da dodatna težina na ovom četvorotočkašu može učiniti vožnju po snegu eksponencijalno osetljivijom.

Vožnja ATV vozila po snegu – Pobedite hladnoću i zimske vremenske uslove

Imajte u vidu da, ukoliko znate da vozite ATV vozilo po regularnim terenima, to ne znači da ćete biti uspešni i u snežnom manevrisanju.

vožnja ATV vozila po snegu CFMOTO 2

Da biste “pobedili” sve snežne uslove vožnje i očuvali svoju bezbednost, morate i vi, kao vozač, da budete adekvatno opremljeni. Tu podrazumevamo obaveznu kacigu, zaštitne rukavice, zaštitnu jaknu i nepromočive pantalone za kvad, čizme, zaštitnike za kolena, laktove…  Naravno, ovo je oprema za ATV vozače koja se podrazumeva i kada vozite po drugim izazovnim terenima, a naročito po snegu. Potrebno je nositi i aktivni veš koji je najbolje da bude do kože.

Važno je i da vam tokom vožnje po snegu u svakom trenutku bude toplo. Ali, ne isuviše toplo, jer znoj može biti vaš najveći neprijatelj po hladnoći. Slojevita odeća je ključ rešenja! Naime, putem slojevite odeće i obuće moći ćete lako da kontrolišete vlagu, koja potiče od vašeg tela, u odnosu na spoljašnju hladnoću. Materijal prvog sloja odeće, koji prianja na vašu kožu, trebalo bi da bude mešavina pamuka i poliestera (minimum 75 odsto poliestera) ili od vune. Materijal drugog sloja odeće trebalo bi biti samo od pamuka. Dok svaki naredni sloj odeće može biti bilo šta u čemu ćete se vi tokom vožnje osećati ugodno.

Poslednji sloj odeće bi trebalo da bude vodootporan, kako biste bili suvi i zaštitili se od vetra.

Sneg je sneg, ali razmišljajte i onome šta se nalazi ispod njega 

Dok upravljate ATV-om, snegom pokriveno tlo uvek ostaje nekako misteriozno. Odnosno, nikada sa sigurnošću ne možete da znate šta se nalazi ispod snežnog pokrivača. Sve što možete da vidite jesu razlike u senkama objekata i površine ispod snega, koje nagoveštavaju njihov oblik. Drugim rečima, ono što se nalazi ispod snega može značajno uticati na vašu vožnju – sa ili bez imalo upozorenja.

I upravo je ovo jedan od glavnih razloga zbog čega vožnja ATV vozila po snegu treba da se odvija pri manjim brzinama. Takođe, razlog zbog kojeg ATV vozilom treba voziti u okviru minimalnih brzina jeste i malo “duži period kočenja”. Odnosno, kada biste morali hitno da stisnete kočnicu, kako biste izbegli sudar, velika je verovatnoća da ćete, zbog klizavog terena, imati lošiji odgovor upravljačkog sistema nego kada vozite po suvom i toplom terenu.

vožnja ATV vozila po snegu CFMOTO 3

Iako ćete imati utisak da stalno vozite po istoj beloj površini, u trenutku možete naići na različitu vrstu snega – nevezano za to da li ćete ga primetiti ili ne. Na primer, led je uobičajena pojava na koju morate da računate, kada vozite kvad po snegu. Na ledene delove staze možete naići bilo gde, a nekada ga zbog napadalog snega nećete ni primetiti. Takođe, površina snega može biti veća samo sa jedne strane staze. Ovo je jako važno da znate, jer prelazak preko ovakvih snežnih površina samo sa jednim točkom može dovesti do prevrtanja kvada.

Otapanje snega, štaviše, zahteva još veći oprez! U pojedinim predelima, mali vodotoci ili močvarni tereni mogu sneg otopiti brže sa donje strane, nego odozgo. Na taj način, može doći do stvaranja tzv. vazdušnih džepova, koji se nalaze svega nekoliko centimetara ispod površine snega. Zato, vozite veoma oprezno po snegu, da ne biste bili uhvaćeni u ove “zamke”. Izbegavajte vožnju ATV-a po smrznutom jezeru ili reci, to nikada nije dobra ideja.

Vožnja ATV vozila po snegu – Stabilnost i kontrola za uspešno upravljanje 

Za dobro prianjanje na sneg, neophodno je da imate adekvatne, dobre i kvalitetne gume, sa dubljim šarama. Izuzetno je bitno da gume budu u dobrom stanju ili da budu nove. Postoje i lanci za gume koji poboljšavaju njihove performanse po snegu. Lanci su posebno korisni po ledu, na kom ni dobre gume, koje funkcionišu po snegu, ne mogu da obezbede prianjanje.

Međutim, još bolje rešenje za upravljanje ATV vozilom po snegu jeste prethodno montiranje jedinstvenih gusenica za sneg. One obezbeđuju najviši nivo funkcionalnost ATV vozila po snegu. Takođe, kako biste sprečili prevrtanje kvada i izbegli povrede, važno je da kontrolišete brzinu vozila. Ona bi trebalo da bude minimalna i konstantna, bez naglog i nepotrebnog trzanja ručice gasa.

vožnja ATV vozila po snegu CFMOTO 4

Dakle, važno je da znate kako vaš ATV reaguje na naglo puštanje gasa, jer u pojedinim slučajevima, na pojedinim kvadovima to može dovesti do automatskog zaključavanja točkova. Kvalitetno upravljanje ATV vozilom zimi, bilo za skretanje ili kočenje, može se postići samo ako se točkovi okreću. Odličan “zimski vozač” zna kako precizno i odgovorno da postupa sa komandama ATV vozila. Tačnije, zna kako da koči bez zaključavanja točkova, uprkos nešto slabijem prianjanju na tlo.

Kada vozite ATV vozilo po snegu, morate biti kao i vremenski uslovi koji vas okružuju – stabilni, mirni i “hladne” glave. I, naravno, sa visokom dozom koncentracije. Odaberite dobre zaštitne naočare koje se ne zamagljuju i, time, ne smanjuju vidljivost. Naš je savet da zimi i po snegu ATV vozilo nikada ne vozite sami, već uvek povedite prijatelje sa sobom. Podrazumeva se da oni ne budu na istom, već na različitim kvadovima.

Ono što ponesete sa sobom može vas spasiti

Kada se odlučite za zimsku avanturu koja se zove vožnja ATV vozila po snegu, onda se morate pripremiti i za nepredivđene situacije. Drugim rečima, neophodno je da sa sobom imate i odgovarajuću dodatnu opremu. Većina ATV vozila ima adekvatne i unapred ugrađene nosače na sebi. Zima je idealno vreme da ove nosače iskoristite na pravi način.

U ATV kofer, koji ćete postaviti na prednji ili zadnji nosač, spakujte sve praktične stvari koje će vam eventualno biti potrebne na putu. U listu tih stvari svakako spadaju komplet alata (šrafciger, klešta, francuski ključ…), baterijska lampa, švajcarski nož, selotejp, vezice, komplet za popravku guma, pumpa za gume, kompresor vazduha… Ponesite i testeru koju možete staviti u adekvatni univerzalni nosač. Ne zaboravite i kanape, set prve pomoći, mobilni telefon i punjač, opremu za paljenje vatre, sekiru, toalet papir, mapu, kompas, hranu i vodu… Uz sve to, neophodno je da sa sobom uvek imate kaiš/lanac/kanap/sajlu za vuču. Ruku pod ruku sa ovim delom opreme ide vitlo, odnosno vinč.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели CFMOTO (@cfmoto_scb)

Možda vam se čini da ovde postoji mnogo stvari, ali funkcionalno ATV vozilo ima nosač za prednji i zadnji kofer, ali i odgovarajuću torbu. Dobra priprema je više od pola odlično odrađenog posla.

CFMOTO – Mesto gde vas čekaju spremna ATV vozila za svaku sezonu! 

Za sigurnu i zabavnu vožnju po snegu bitan je 4×4 pogon ATV vozila i uvek ga treba koristiti. Kako bi se sprečilo oštećenje vitalnih delova ATV-a, poput kaiša, kod dubljeg i vlažnog snega ATV vozilo treba voziti u L (low) stepenu prenosu, umesto u standardnom H.

Zaključak je da vožnja kvada po snegu i tokom zime može predstavljati veliki užitak ako ste dobro “potkovani” za zimsku vožnju. Dakle, ne morate odlagati svoje off-road vozilo na 3 ili 4 meseca, već možete biti aktivni tokom cele zime! Da li ste spremni za vašu snežnu i zimsku čaroliju? Ukoliko je odgovor potvrdan, onda znajte da je CFMOTO pravo mesto za vas!

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели CFMOTO (@cfmoto_scb)

CFMOTO, kao najbrže rastući brend u Power sport industriji, nudi vam najsavremenije četvrotočkaše sa idealnim balansom između snage i veličine. Svi naši mdoeli poseduju 4×4 pogon. Besprekorne performanse naših ATV vozila učiniće da ni ne osetite sneg prilikom vožnje. To su “utrenirani” sportisti u genima za koje ne postoje prepreke na bilo kojoj podlozi. Nudimo vam:

  • CFORCE 1000XC EPS – Neverovatne tehničke karakteristike ovog modela ojačane su automatskom blokadom zadnjeg diferencijala!
  • CFORCE 850XC EPS – Zaboravite na poteškoće vožnje po snegu! Agresivne linije ovog ATV modela prate njegov agresivan karakter!
  • CFORCE 625 TOURING – Neustrašive performanse ovog četvorotočkaša zadiviće i najprobirljivije vozače!
  • CFORCE 450L – Pouzdano vozilo za rad, ali i za rekreaciju. Nudi neprikosnoveni komfor za vozača i njegovog saputnika.

Kod nas možete pronaći i kompletnu dodatnu opremu za idealnu zimsku vožnju. Vozite svoj ATV samouvereno i bezbedno, zahvaljujući ATV gusenicama, raonicima za čišćenje snega i vrhunskim univerzalnim ATV vetrobranima. Mi smo tu da vam pomognemo kako biste zaista mogli da kažete da za vas nema zime!

CFMOTO – Više nego što očekujete! 

 

Podelite sa prijateljima

Post a Comment

CFMOTO

Kompanija CFMOTO, osnovana 1989. godine, razvija, dizajnira, prodaje najkvalitetnija terenska vozila za sve podloge. CFMOTO bavi se proizvodnjom i isporukom najpouzdanijih i najisplativijih ATV vozilaUTV i SSV vozilamotocikla i skutera, kao i prateće opreme.

KONTAKT INFORMACIJE

Ponedeljak-Petak: 09h-17h Subotom: 10h-15h
Ozrenska 68 11000 Beograd Nehruova 80a, 11070 Novi Beograd
+381 11 311 9 511 +381646480933
info@cfmoto.rs maloprodaja@motooprema.rs